Nem zárta ki határozottan taktikai atomfegyver bevetését az orosz külügy

Nem zárta ki határozottan taktikai atomfegyver bevetését az orosz külügy

Az 1945. augusztus 6-án a japán hirosimára ledobott atombomba felhője a töltetet ledobó Enola Gay nevű amerikai bombázóról nézve (Fotó: U.S. Army/509th Operations Group)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van egy katonai doktrínánk, minden megtalálható ebben – válaszolta Alekszander Gruskó orosz külügyminiszter-helyettes arra az újságírói kérdésre, hogy terveznek-e taktikai atomfegyvereket bevetni Ukrajnában. Vagyis Gruskó közel sem zárta ki egyértelműen, hogy atomfegyverek bevetését fontolgatja az orosz kormány – írja a Portfólió a Reutersre hivatkozva. Ezzel szemben korábban a Kreml képviselői ezt a lehetőséget egyértelműen kizárták.

Még sohasem használtak taktikai nukleáris fegyvereket háborúban. E fegyver jellemzője, hogy kisebb hatósugarú robbanást idéz elő a stratégiai nukleáris fegyvereknél. Katonai bázisok, repterek, járműraktárak, koncentrált, megerősített pozíciók elleni támadásra fejlesztették őket.

Korábban a Kreml tisztségviselői arról beszéltek, hogy csak akkor használnának nukleáris fegyvereket, ha Oroszország létezése kerülne veszélybe, illetve hogy Ukrajnában ez nem áll fenn. Viszont tegnap Vlagyimir Putyin elnök már arról beszélt, hogy az ukrajnai háborúval lényegében egy Oroszország létezését fenyegető fegyverkezést sikerült megállítani.