New York belülről: hétköznapok a világ legfertőzöttebb városában

New York belülről: hétköznapok a világ legfertőzöttebb városában

A világ legnagyobb kórházhajója a New York-i kikötőben a 29. emeleti lakás ablakából (Fotó: Soos Krisztina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soos Krisztina a manhattani, 29. emeleti lakásuk ablakából rendszeresen nézte a kikötőbe érkező hatalmas kirándulóhajókat. Azok mára teljesen eltűntek és a világ legnagyobb mobil kórháza, a U.S.N.S. Comfort állt be a helyükbe. Sokkoló érzés volt - egy ott élő magyar házaspár beszélt nekünk arról, milyen most az élet a világ legfertőzöttebb városában.

Sok magyar él és dolgozik a 8,5 milliós amerikai nagyvárosban, amely a szlogenje szerint sohasem alszik, de most ott is leállt az élet. Az általunk megkérdezett magyar család férfitagja, Kozma Lajos már hetek óta otthonról dolgozik, és a lakásból ritkán jár ki, így túl sokat nem érez a járványból és a katasztrófa-hangulatból. Csak azzal szembesült, hogy az internetes boltóriás Amazonon megrendelve legközelebb májusban visznek házhoz vécépapírt, és a liszt is hiánycikk jelenleg, három hét múlva tudják szállítani.

Meglepő, hogy a cukormenetes kóla is kifogyott a cégnél. Lajos felesége, Krisztina rendszeresen kijár, de mindig maszkot és kesztyűt visel és kézfertőtlenítőt is visz magával. Az utcán egy-két ember lézeng, teljesen eltűntek a város utcáiról a New Yorkra annyira jellemző sárga taxik. Bezártak az éttermek, de a boltok nem, és azokban nincs áruhiány, csak bizonyos termékekből – vécépapírt és lisztet ott sem kapni. Kényszerből ugyan, de ingyenes lett a buszközlekedés – a kártyákat érvényesítő berendezés az első ajtónál van, de azt lezárták a sofőr védelme érdekében, így az utasok nem tudják érvényesíteni a jegyüket.

Megváltozott sok minden – a pizzafutárok és egyéb csomagkihordók már nem mennek fel a toronyházakba, de a portásokkal sem érintkeznek: az aulában egy nagy asztalra pakolnak ki mindent, és a lakók onnan válogatják ki azt, ami az övék. A liftekbe sem szállnak be egymás mellé – ha már van bent valaki, nem lépnek be mellé, inkább megvárják a következőt.

Bár sok munkahely teljesen leállt vagy otthoni munkára küldték a munkatársakat, a légiutas-kísérőként dolgozó Krisztinának furcsa mód még dolgoznia kell. A nemzetközi járatokat törölték, de az országon belül még repülnek – a magyar nő volt olyan úton a napokban, hogy csak négy utas ült a fedélzeten, de az mostanában átlagosnak számító járaton sincsenek többen húsz-harmincnál. A légitársaság nem ad védőfelszerelést a személyzetnek, de egy e-mailben értesítették őket, hogy a saját maszkot és gumikesztyűt a repülés bármely fázisában viselhetik, ha akarják.

A lakásuk ablakából pontosan rálátnak a Manhattan Cruise Terminal dokkjaira – ebből a  kikötőből indultak korábban a nagy kirándulóhajók. Szinte már a menetrendjüket is ismerték, meséli Kriszta, aki szerette a hajókat nézegetni, ezért számára sokkoló érzés volt, amikor előbb teljesen kiürült a kikötő, aztán beúszott a világ legnagyobb kórházhajója, az U.S.N.S Comfort. Amikor beszélgettünk, épp kék villogós rendőr-motorcsónakok köröztek a hajó körül. A mobil kórház egyébként nem a koronavírusos fertőzötteket fogadja, hanem a szokásos betegeket, akiket most a járványkórházzá alakított New York-i intézmények nem tudnak fogadni. 

Azt tapasztalják, hogy a városban most boldog-boldogtalan tesztelni akar, ez egy kisebb sorállással bárki számára elérhető – talán a nagyszámú vizsgálatoknak az eredménye, hogy a városnak is helyet adó New York állam a legfertőzöttebb hely jelenleg a világon. A hatóságok vasárnap délben majdnem 114 ezer pozitív mintát találtak, és eddig 3565-en haltak bele a betegségbe (Amerikában összesen 312 245 beteget regisztráltak, a halottak száma pedig meghaladta a 8500-at.). Kórházban dolgozó magyar ismerősüktől úgy tudják, hogy kifogyóban van a védőfelszerelés és a jövő hét elején elfogynak a szabad ágyak is a város kórházaiban.

Amerikában már meg sem merik tipppelni az áldozatok várható számát | Magyar Hang

Nagyon, nagyon nehéz hetek jönnek, az elhunytak várható számát pedig többször is világháborús mértékűhez hasonlította Donlad Trump. A Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával alapított egészségügyi elemző intézet 100 ezer áldozattal kalkulál, szerintük 10 nap múlva tetőzik a járvány.

Bennük nem merült fel a hazajövetel (a feleségnek nincs szabadsága), de a Floridába való lemenekülésen elgondolkodtak, viszont kiderült, hogy ott is két hét karantén várna rájuk, így inkább maradtak a manhattani lakásukban. Nincs pánikhangulatuk, de bezárva érzik magukat – a toronyházakon nincs erkély, és az ablak is csak pár centire nyitható, így este hatkor azon a kis résen kell kitapsolni, hogy megköszönjék az egészségügyi dolgozók helytállását. 

Krisztinának éppen a beszélgetésünk napján volt a születésnapja. Azt mondta, eredetileg nem ilyen terveik voltak az ünneplésre, de most egy biciklizést kért ajándékul – pár hete még nem gondolta volna, hogy ez ekkora örömet tud okozni. Természetesen maszkban és kesztyűben ment bringázni.