New Yorkban sok vendéglős inkább felmond vagy pereskedik a kötelező oltás ellen

New Yorkban sok vendéglős inkább felmond vagy pereskedik a kötelező oltás ellen

Bill de Blasio New York-i polgármester (fehér ingben) figyeli, amint az egyik középiskola amerikaifoci-csapatának játékosát oltják (Fotó: NYCMayor/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

New Yorkban a hónap elején olyan helyi rendeletet hoztak, ami szerint minden zárt téri tevékenységhez oltási igazolásra van szükség. Ezek közé tartozik az étteremben vagy az edzőteremben való tartózkodás is (vendégként, illetve alkalmazottként egyaránt).

A hivatalos adatok szerint New Yorkban a lakosok még több mint 40 százaléka nincs beoltva. Bár a kötelező oltást előíró rendelet már hatályban van, csak szeptember közepe táján kezdik szankcionálni azokat, akik nem tartják be.


A rendelkezés gyakorlatilag kötelezővé tette az oltást a vendéglátásban dolgozók számára. Ennek hatására egyes alkalmazottak természetesen háborognak, más étteremtulajdonosok pedig beperlik a várost. A Business Insider által megkérdezett vendéglátósok azt állítják, hogy bár az alkalmazottjaik többsége már be van oltva, illetve a rendelet hatására aláveti magát a vakcinálásnak, nagyjából ötödük inkább a kirúgást (vagy felmondást) választja, de nem hajlandó oltakozni. Számos étteremtulajdonos beperelte a városi tanácsot a rendelkezés miatt.

Minthogy az Egyesült Államokban a gyógyszerügyi hatóság szerepét betöltő FDA már teljesen engedélyezte a Pfizer védőoltását (eddig csak vészhelyzeti engedélye volt), így sokkal szélesebb körben lehet azt használni, lehet reklámozni, és legfőképpen a munkáltatóknak, állami hatóságoknak több lehetőségük lett oltási kötelezettséget előírni. 

Bár vannak oltásellenesek, akik az oltási kötelezettséget az emberi jogaik sárba tiprásaként értékelik, mások viszont a vakcinatagadókat tekintik olyan potyautasoknak, akik élvezik a társadalom egyre növekvő arányú átoltottságának előnyeit, de ő maguk nem hajlandók semmiféle áldozatot vállalni a közjóért, illetve a közösség boldogulásáért.

Ma már egyértelműen látszik, hogy a nyájimmunitáshoz szükséges rendkívül magas átoltottságot az eddig használatos, meglehetősen passzív módszerekkel nem lehet elérni. Ezért szerte a világon elkezdék a legkülönfélébb területeken bevezetni a kötelező oltásokat. Magyarországon az egészségügyben, illetve legújabban a Debreceni Egyetem egészségügyis hallgatói körében hoztak ilyen rendelkezést, másutt már szélesebb körnél tartanak.

Ahogy a Scientific American cikkének címében fogalmazott: „A vakcinakötelezettség törvényes, hatásos és kőkemény tudományon alapszik.”