Olasz kormányfő: Készen állunk a járvány utáni második fázisra

Olasz kormányfő: Készen állunk a járvány utáni második fázisra

Giuseppe Conte (j) és Matteo Salvini 2019. augusztus 20-án (Fotó: Reuters/Yara Nardi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszország készen áll az újraindulásra az óvatosság jegyében – jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök az ország május 18-i újranyitása előtti szombat esti sajtótájékoztatóján. A jobboldali ellenzéket és a Liga pártját vezető Matteo Salvini úgy reagált, az olaszok türelme elfogyott.

Az MTI tudósításában is idézett Giuseppe Conte kijelentette, az eddigi óvintézkedések meghozták eredményüket, a jelenlegi járványhelyzet lehetővé teszi az újraindulást, annál is inkább, mivel „Olaszország társadalma, gazdasága nem várhat tovább”. Az olasz kormányfő elmondta azt is, a járványgörbét sikerült laposítani, a kórházak intenzív osztályain növelték az ágyszámot, működőképes egészségügyi ellenőrzési rendszert léptettek életbe.

– Adottak a feltételek, hogy bizalommal, felelősséggel újrainduljunk, az óvatosság jegyében – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, hogy számolnak a fertőzés erősödésének kockázatával, hangsúlyozva, hogy országos és helyi szinten folyamatosan ellenőrzik a járványgörbe alakulását, és szükség esetén a korlátozások azonnali visszaállítását rendelik el. Kiemelt óvatosságra szólította fel a gócpont Lombardia tartomány lakosait, arra kérve őket, mindig viseljék a szájmaszkot és kerüljék a csoportosulást.

Conte megjegyezte, jól tudja, hogy az újranyitás nem jelent mindenki számára azonnali újraindulást „a járvány okozta társadalmi nehézségek nem tűnnek el egyik napról a másikra”. Kifejtette ugyanakkor, hogy a felhasználható EU-források növelésén dolgozik. A kormányfő felsorolta a május 18-i újraindulás részleteit a kereskedelem, vendéglátás megnyitásával. Bejelentette, hogy a mozik újranyitását június közepétől tervezik. Megerősítette, hogy az olaszok tartományok közötti mozgását június 3-tól engedélyezik, és ugyanekkor Olaszország megnyitja külső határait is az EU-tagállamokból érkezők előtt, karantén kötelezettség nélkül. Hangsúlyozta, hogy a határnyitásra az olaszországi idegenforgalom talpraállítása miatt van szükség.

A miniszterelnök most először nem interneten, hanem a római kormánypalota udvarán tartotta tájékoztatóját, újságírók jelentében. Több média távol maradt tiltakozásul a járványhelyzetben csökkentett állami sajtófinanszírozás miatt.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt üzente, az olaszok türelme elfogyott. „Ha továbbra sem hallják meg szavunkat, a terek adnak majd erőt és hangot nekünk” – jelentette ki a Liga által június 2-ra meghirdetett demonstrációra utalva. A volt belügyminiszter, helyettes kormányfő hangoztatta, hogy békés, az óvintézkedéseket tiszteletben tartó megmozdulásra készülnek azok mellett, akikről a kormány megfeledkezett vagy nem vesz figyelembe. Kijelentette, Olaszországot nem lehet továbbra is „túszul ejteni”, bezárni és megbénítani, miként nem lehet „gyermekeink jövőjét Berlinre bízni”.

Salvini kifejtette, a jobboldal a június 2-i megmozdulással új politikai irányt indít el annak érdekében, hogy Olaszország ismét növekvő, büszke ország legyen. A római kormány intézkedésével kapcsolatban, amellyel mintegy félmillió eddig illegális bevándorló kérelmezhet tartózkodást és munkavállalási engedélyt Olaszországban, a migrációt regnáló miniszterként is keményen ellenező és akadályozó politikus úgy vélte, „őrültségről van szó, amely csak a bűnözést növeli”. – A római kormány ahelyett, hogy a mezőgazdaságban dolgozókat segítené, a migránsokat segítő szervezeteket finanszírozza – jelentette ki a Liga vezetője.