Orbán, értsd meg, nem adjuk őket – üzenték a szerb tüntetők

Orbán, értsd meg, nem adjuk őket – üzenték a szerb tüntetők

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán, értsd meg, nem adjuk őket! – ezt írta a transzparensére a szerb Lokalni Front nevű csoportosulás egy szombati tüntetésen, melynek során tízezrek vonultak végig Belgrád utcáin, hogy tiltakozzanak a szerb kormány és a kormánypárti média egyoldalúsága ellen.

Több tízezren vonultak fel Belgrád utcáin azután, hogy az ellenzék megelégelte: nem adnak megszólalási lehetőséget a közmédiában az ellenzéki politikusoknak. A most már harmadik hete tartó tüntetések december 9-én kezdődtek, mikor Bosko Stefanovic ellenzéki politikust ismeretlenek megverték. Mivel az akkori megmozdulásra Aleksandar Vicic szerb államfő úgy reagált, hogy akkor sem enged a tüntetők kéréseinek, ha ötmillióan vonulnak az utcára, a demonstrálók új jelszava ez lett: „Én is egy vagyok az ötmillióból”.

De mit is üzentek ezúttal a szerb demonstrálók a magyar miniszterelnöknek? Ismert: múlt év novemberében Marinika Tepic szerb ellenzéki képviselő asszony kérdést tett fel a szerb parlamentben arról, mit keresett a brit szélsőjobboldali Jim Dawson a szerb hivatali intézményekben. Mindezek után Tepic több fenyegetést is kapott, ezért arra kérte a szerb belügyet, hogy foglalkozzanak az üggyel, de nem kapott semmilyen választ. Később ugyan az egyik fenyegetőt elkapták, azonban gyorsan szabadon is engedték.

A fenyegetések pedig tovább folytatódtak: egy hete feliratokat fújtak a falakra Belgrád utcáin a következő szöveggel: „Marinika, értsd meg, nem fogunk megállni!” Aki pedig ismeri a Gruevszki-ügy hátterét, már könnyen kitalálhatja: a szerb tüntetők a molinójukon azt üzenték Orbán Viktornak, nem hagyják meglógni a fenyegetőket, így nem adhat majd nekik menedéket, mint a börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki egykori macedón kormányfőnek.

A kiemelt kép forrása a Lokalni Front Facebook-oldala.