Orbán gratulált a Kempinskiben koccintó, börtönviselt román politikusnak

Orbán gratulált a Kempinskiben koccintó, börtönviselt román politikusnak

Orbán Viktor és Adrian Năstase

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három napja Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelet írt az éppen hetvenedik életévét betöltő korábbi román miniszterelnöknek, Adrian Năstasenak.

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Engedje meg, hogy 70. születésnapja alkalmából gratuláljak, és kifejezzem jókívánságaimat. Meggyőződésem, hogy a 2001-es budapesti látogatása során aláírt nyilatkozatot, amely lehetővé tette a kedvezménytörvény hatályba lépését, nem csupán új fejezetet nyitott kétoldalú kapcsolataink történetében, de a magyar-román kapcsolatokat is az európai értékeken nyugvó együttműködés felé terelte. Akkori megállapodásunk nem jöhetett volna létre az Ön konstruktív hozzáállása nélkül, amiért ma is hálásak vagyunk. A magyar kormány nevében ezentúl szeretném biztosítani, hogy a mindenkori román kormány mindig számíthat támogatásunkra a közös európai értékeink és a kölcsönös tisztelet talaján gyökerező együttműködés felé mutató munkában. Engedje meg, hogy jövőbeni céljai megvalósításához sok sikert, magánéletében pedig sok boldogságot és jó egészséget kívánjak. Isten éltesse!” – ez állt a június 22-én Budapesten keltezett levélben. 

A levelet Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet adta át egy borválogatás kíséretében – számolt be róla büszkén a blogján a román politikus megemlítve, hogy sok vitás ügy volt köztük, de mindig civilizált módon rendezték ezeket, szem előtt tartva a jószomszédi viszonyt. Năstase azt is megjegyezte, sem a román kormány, nem az elnöki palota részéről nem kapott jókívánságot a kerek évforduló alkalmából.

Adrian Năstase a Szociáldemokrata Párt elődjének, a Szociáldemokrácia Romániai Pártjának volt az elnöke és 2000–2004 között Románia miniszterelnökeként is szolgált. Az első Fidesz-kormány bukása után, 2002 december elsején, a román nemzeti ünnep és Erdély elcsatolás évfordulóján vele koccintott Medgyessy Péter a budapesti Kempinski szállodában rendezett fogadáson. Ez akkor alaposan kiverte a biztosítékot a jobboldalon, de ez láthatóan nem zavarta Orbán Viktort, hogy felköszöntse a most hetvenéves politikust.

Mint ahogy az sem, hogy egykori miniszterelnök kollégája azóta megjárta a börtönt is: először 2012-ben kapott letöltendőt illegális kampányfinanszírozásért, majd vesztegetés elfogadása és a vád tanújának megzsarolása után összesen négy és fél év börtönt róttak ki rá. Mivel a hatvan év feletti jó magaviseletű raboknak harmadolható a büntetése, viszonylag hamar kikerült a rácsok mögül – az eljárást az is gyorsította, hogy büntetése alatt könyvet írt és a többi rabnak tartott előadásokat.