Orbán-Kristersson találkozó: Nem, igen, talán

Orbán-Kristersson találkozó: Nem, igen, talán

Orbán Viktor kormányfő (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Várom, hogy egy mindkettőnk számára alkalmas időpontban Budapesten részletesebben is megvitassuk a két ország kapcsolatát és megerősítsük a két ország közötti bizalmat” – írja Orbán Viktornak küldött válaszában Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. A levelet a svéd Svt Nyheter nevű újság tette közzé. Ebben a NATO-csatlakozás magyar ratifikálására váró politikus azt is felveti, a február elsejei EU-csúcson is lesz alkalmuk egyeztetni.

Mindez azért figyelemre méltó, mert Orbán Viktor kedden küldött levelet a svéd miniszterelnöknek, amelyben az észak-európai ország NATO-csatlakozásának témájában javasolt találkozót. Ez röviddel az előtt történt, hogy a török parlament megszavazta Svédország csatlakozását. Csakhogy Tobias Billström svéd külügyminiszter akkor úgy reagált Orbán levelére, hogy nem lát okot a tárgyalásra.

„Egyetértek Önnel abban, hogy az országaink közötti intenzívebb politikai párbeszéd hasznos lenne” – írta most a svéd kormányfő, aki szerint számos ügyben édekelt Magyarország és Svédország is. Ide sorolta a Gripen repülőgépekről szóló együttműködést, az Európai Uniót és a közelgő magyar uniós elnökséget, valamint a NATO-t, amelynek kontextusában már szövetségesként hivatkozik a két országra. Havasi bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Hvg.hu-nak úgy fogalmazott: „Minden megy a maga útján", egyúttal pozitív válaszként értékelte Kristersson levelét.