Oroszország a szegény régióiból toboroz katonákat Ukrajnába

Oroszország a szegény régióiból toboroz katonákat Ukrajnába

Orosz katonák gyakorlatoznak a rosztovi régióban 2022. január 17-én (Fotó: Reuters/Sergey Pivovarov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét olyan hírek röppentek fel, hogy Oroszország tömeges mozgósításra készül, viszont úgy tűnik, csak az ország bizonyos területeiről hívna be katonákat. A The Guardian híradása szerint a Kreml szegényebb régiókban toboroz embereket, hogy Ukrajnában harcoljanak, mert attól tartanak, ellenkezést szülne, ha az egész országra kiterjesztenék a mozgósítást. Nyugati források szerint Moszkva amiatt aggódik, hogy a nyílt mozgósítás a „kudarc beismerése” lenne. Már az is elég kellemetlen lehet a számukra, hogy a gyorsnak, tisztának beállított ukrajnai hadművelet lassú és durva konfliktussá fajult.

A nyugati tisztségviselők szerint folytatódnak Moszkvában a Putyin egészségi állapotára vonatkozó találgatások, ezért a 2024-es választás érdekesebb lehet a korábbiaknál. Ugyanakkor úgy vélik, hogy jlenleg semmi nem veszélyezteti komolyan az orosz elnök pozícióját.