Párizs visszautasította az ENSZ vádjait a francia rendőrség állítólagos rasszizmusáról

Párizs visszautasította az ENSZ vádjait a francia rendőrség állítólagos rasszizmusáról

Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen megalapozatlannak nevezte pénteken Franciaország az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának vádját, miszerint a francia rendőrség a rasszizmus és a diszkrimináció mélyen gyökerező problémáival küzd. „A rendfenntartókra vonatkozó rendszerszerű rasszizmus és diszkrimináció minden vádja teljesen megalapozatlan” – írta közleményében a francia külügyminisztérium. – A legutóbbi általános időszakos vizsgálat, amelynek hazánk alávetette magát, ezt bizonyította – tette hozzá a tárca, amely szerint „Franciaország és rendfenntartó erői elszántan küzdenek a rasszizmus és a diszkrimináció minden formája ellen. Semmi kétség nem férhet ezen elköteleződésünkhöz”.

Annak kapcsán, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves helyi lakost, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, Ravina Shamdasani, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője pénteken Genfben úgy vélte, „itt az ideje, hogy az ország komolyan foglalkozzon a rasszizmusnak és a faji megkülönböztetésnek a rendőrségen belül mélyen gyökerező problémáival”. A francia külügyminisztérium viszont úgy látja, hogy a „rendfenntartók nagy szakmai hozzáértéssel kezelik a szélsőségesen erőszakos helyzeteket és cselekményeket”. – Az országos rendőrség és a csendőrség által alkalmazott erőt az abszolút szükségesség és az arányosság elvei szigorúan szabályozzák, és ellenőrzik. Az elmúlt napok erőszakos cselekményeiben 249 rendőr sérült meg – hangsúlyozta a párizsi külügyi tárca MTI által is idézett közleménye.

A lelőtt 17 éves autós halála óta az egymást követő harmadik éjjelen történt elővárosi zavargások miatt ismételten összehívott tárcaközi válságtanácskozás után Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentette, hogy péntek éjjel a csendőrség páncélos járműveit is bevetik a 40 ezer rendfenntartó mellett az elővárosokban a rend fenntartására. A kormányzat azt is jelezte, hogy országszerte elmaradnak a nagyobb kulturális rendezvények és tömegrendezvények a hétvégén annak érdekében, hogy az eredetileg azokat biztosító rendőröket az elővárosokba irányítsák át. A zavargók céltáblájává vált felszíni tömegközlekedési járművek este 9 óra után nem közlekednek az egész országban.

Míg kedden éjjel elsősorban a párizsi régió elővárosaiban történtek zavargások, szerdán és csütörtökön már más nagyvárosokra is átterjedt az erőszak. A rendőrség szerint 492 középületet (iskolákat, polgármesteri hivatalokat, közintézményeket, szociális központokat) és kétezer gépkocsit gyújtottak fel, a tűzoltók 3880 tűzesetet regisztráltak köztereken. Sőt, a rendbontások voltak már a belga fővárosban, Brüsszelben is.

A nanterre-i polgármesteri hivatal eközben bejelentette, hogy a lelőtt fiú, Nahel M. temetését szombaton rendezik meg a városban.