Peking felháborodott azon, hogy Biden lediktátorozta a kínai elnököt

Peking felháborodott azon, hogy Biden lediktátorozta a kínai elnököt

Mao Ning,a kínai külügyminisztérium szóvivője egy pekingi sajtóértekezleten 2023. március 24-én. A szóvivő többek között az amerikai kormányzat kínai cégeket illető adatbiztonsággal kapcsolatos aggályaira reagált. (MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abszurdnak és felelőtlennek nevezte Mao Ning kínai külügyi szóvivő, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke diktátornak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. Biden azt követően mondta ezt egy kaliforniai adománygyűjtésen a kínai elnökre, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte hivatalos látogatását Kínában.

Az MTI beszámolója szerint Mao Ning azt mondta, hogy az amerikai elnök súlyosan megsértette a diplomáciai protokollt, és „Kína politikai méltóságát”. Mao „kirívó politikai provokációnak” nevezte az amerikai elnök kijelentését.

Biden kaliforniai beszédében utalt arra a kínai kémballonra, amit az Egyesült Államok felett februárban lőttek le. Konkrétan azt mondta, hogy „rendkívül kínos a diktátorok számára, amikor nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik”. Mao Ning a kémballonnal kapcsolatban ugyanazt válaszolta az amerikai vádakra, mint amit februárban a teljes kínai államigazgatás: a ballon szerinte meteorológiai megfigyeléseket szolgál, a szél sodorta le útvonaláról, így kerülhetett az USA fölé. A külügyi szóvivő szerint „az Egyesült Államoknak nyugodtan és professzionális módon kellett volna a helyzetet kezelnie”.