Pert vesztett a Walmart, a boltlánc is felelős a fájdalomcsillapító-válságért

Pert vesztett a Walmart, a boltlánc is felelős a fájdalomcsillapító-válságért

Egy Walmart üzlet a kanadai Ontario tartománybéli Richmond Hillen (Fotó: Raysonho @ Open Grid Scheduler/Grid Engine/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három kiskereskedelmi láncot marasztaltak el Ohióban, milliárdos kompenzáció jöhet. Amerikában már félmillióan haltak meg a receptre felírt opioidalapú szerek túladagolása miatt.

Bűnösnek találtak három nagy amerikai kiskereskedelmi láncot: a szövetségi bíróság szerint a Walgreens Boots Alliance, a CVS és a Walmart is segített előidézni fájdalomcsillapító válságot két Ohio megyében – jelentette a BBC. Ez az első ilyen jellegű ítélet, amely egyúttal mérföldkő lehet, ugyanis az opioidalapú fájdalomcsillapítók miatt több mint 3000 hasonló – szövetségi államok, megyék és városi önkormányzatok által indított – per van folyamatban 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercég, patikahálózata és a pirulákat forgalmazó kiskereskedelmi lánc ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését és fogyasztását.

Azt egyelőre nem tudni pontosan, mekkora kompenzációt kell fizetnie a három kiskereskedelmi láncnak, ám a 233 ezer lakosú Lake és a 198 ezer lélekszámú Trumbull megyéket képviselő ügyvédek szerint az opioidválság egészségügyi, társadalmi rehabilitációja és a perköltségek együttesen megyénként több mint egymilliárd dollárra rúghatnak.

Az opioidalapú fájdalomcsillapítók – így a Fentanyl vagy az OxyContin – körül évek óta forr a levegő az Egyesült Államokban. Az atlantai járványügyi központ, a CDC statisztikái szerint 1999 és 2019 között 500 ezer ember halt meg e szerek túladagolása miatt. Noha a felírt receptek száma drasztikusan csökkent az elmúlt években – a tizenöt évvel ezelőtti átlagos évi 250 millió helyett 2020-ban már „csak” 142,8 millió ilyen fájdalomcsillapítós receptet állítottak ki –, 2019-ben 50 ezren vesztették életüket túladagolás miatt, 73 százalékukkal szintetikus-opioidok végeztek.

A gyártókkal és forgalmazókkal folytatott perek még 2019 őszén indultak el. Azóta több cég magánalkut kötött. Az amerikai igazságügyi minisztérium 2020 októberében 8,34 milliárd dolláros büntetésről állapodott meg az OxyContint gyártó, botrány miatt meg is szűnő Purdue Pharmával, azzal a gyógyszercéggel, amely az opioid-epidémia egyik főkolomposa volt. A büntetésből 225 milliót az igazságügyi tárcának kellett fizetniük, 3,54 milliárdot büntetőjogi bírságra, 2,8 milliárdot magánszemélyek kompenzációjára, míg 1,7 milliárdot egyéb követelésekre kellett fordítaniuk. (A Sackler család cége 2021 őszén 4,5 milliárdos alappal közhasznú szervezetként folytatta, amelynek feladata a fájdalomcsillapító-függőség kezelése és a Purdue termékei által tönkretett érintettek kárpótlása, rehabilitációjának elősegítése és kártalanítása.)

Hasonlóképp egyezkedett a Johnson & Johnson is, hogy megússzák a felelősségre vonást. Ugyan a Purdue dollármilliárdos kompenzációjához képest a Johnson & Johnson két ohiói megyét érintő megállapodása „csupán csak” 20,4 millió dolláros volt, ám a céget egy oklahomai bíróság 2019 augusztus utolsó hetében már 572 millió dolláros kompenzációra kötelezte a helyi opioidjárványban játszott szerepe miatt.

Négy szövetségi állam, így Észak-Karolina, Pennsylvania, Texas és Tennessee is megállapodást kötött még 2019 őszén: ebben az Amerisource Bergen, a Cardinal Health, a McKesson, a Teva és a Johnson & Johnson azt vállalta, hogy tíz év alatt több mint 48 milliárdos kompenzációt fizet, amiből az izraeli gyógyszercég áll 23 milliárd plusz 250 millió dollárt.

– A mostani ítélet elismerte, hogy a három dollár százmilliárdos forgalmat lebonyolító kiskereskedelmi lánc részt vett a közrend megzavarásában, amely az opioidválságot előidézte – írták közleményükben a két amerikai megyét képviselő ügyvédek. A három vállalat közül a CVS már jelezte, fellebbeznek az ítélet ellen.

A gyártók és forgalmazók elleni keresetek sok esetben a közrend megzavarására támaszkodnak, ugyanakkor rossz hír, hogy a hónap elején az oklahomai és kaliforniai bíróságok elutasították ezt, mint jogi érvet a fájdalomcsillapítókat gyártók elleni ügyekben.