Pokoli állapotok, ezer fok egy San Diego-i hadihajón

Pokoli állapotok, ezer fok egy San Diego-i hadihajón

Tűzoltók a Bonhomme Richard-on 2017-ben (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tucatnyian megsebesültek, amikor vasárnap felrobbant és lángra kapott egy ismert hadihajó a San Diego-i haditengerészeti bázison – derült ki a CNN cikkéből. Hétfő reggelre tizenhét tengerészt és négy civilt kellett ellátni, a sérüléseik szerencsére nem voltak életveszélyesek. A tűzoltók vasárnap reggel óta küzdenek a lángokkal a Bonhomme Richard névre keresztelt hajón, de a kihívás jelentősnek bizonyult.

A Los Angeles Times legalábbis hétfőn este arról számolt be, hogy második napja tart az oltás, a hőmérséklet pedig elérte az ezer fokot is. A sűrű füst elborította az eget San Diego felett, a károk a hajó minden területén jelentősek. A helyi lakók több mint negyven kilométerről is panaszkodtak, hogy a füstöt odáig lehet érezni.

– A tűz a hajó felépítményében és felső fedélzetén keletkezett, az elülső tartóoszlop pedig teljesen összeomlott – mondta el a lapnak hétfőn reggel Philip Sobeck ellentengernagy. A prioritás ekkor még az volt, hogy végre felülkerekedjenek a lángokon, és miután mindenhol eloltották, elkezdhessék felmérni a kárt.

A hatóságok szerint környezeti katasztrófával fenyeget, ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő 3,7 millió liter üzemanyagot.

Négyszáz San Diego-i tengerészt és tűzoltót voltak kénytelenek bevetni a kármentésben, az oltást helikopterről irányították. A tűz oka egyelőre ismeretlen, de Sobeck szerint az a rakományterületen keletkezett.

Ahogy a Los Angeles Times írta, hétfő estére a sérültek száma felment 59-re, köztük 36 tengerésszel és 23 civillel, de többségük csak kisebb sebesüléseket szenvedett.