Pompeo: Kína megelőzhette volna százezrek halálát

Pompeo: Kína megelőzhette volna százezrek halálát

Mike Pompeo (Fotó: Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Pompeo ugyanakkor újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje vasárnapi interjújának azon állítását, mely szerint Washingtonnak „jelentős számú bizonyíték” áll rendelkezésére arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

A miniszter csupán azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását. „Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását” – fogalmazott.

Az amerikai politikai élet szereplői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a járvány eredetéről. Kedden például Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: változatlanul nem tudható bizonyossággal, hogy honnan ered a vírus. Amikor szerdán az egyik újságíró rákérdezett erre, Mike Pompeo azzal válaszolt: „hagyjuk már ezt abba, maguk állandóan azon erőlködnek, hogy viszályt szítsanak az amerikai tisztségviselők között”. Majd azt állította, hogy a kormányzat tisztségviselőinek minden korábbi nyilatkozata koherens volt.

Pompeo azt hangoztatta szerdán, hogy a korábbi nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai kormányzat „megpróbálja megtalálni a helyes választ” a vírus eredetére. Mint fogalmazott: „Mindannyian egyértelmű válaszokat akarunk, különböző helyekről származó, eltérő válaszaink vannak. Arra is van bizonyíték, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki, és arra is, hogy nem így van” – szögezte le.

Az amerikai külügyminiszter szerdán felszólította Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjét, hogy „hívja meg” Tajvant a szervezet május 18-19-én tartandó éves közgyűlésére. „Minden országot, beleértve az európaiakat is, arra szólítok fel, hogy támogassa Tajvan részvételét megfigyelői státusban az Egészségügyi Világszervezetben és az ENSZ más szervezeteiben” – fogalmazott Pompeo.

Az Egyesült Államok egyébként még nem közölte, hogy részt vesz-e a WHO májusi tanácskozásán, és Pompeo nem utalt arra, hogy az amerikai részvétel esetleg Tajvan meghívásától függne.

Tajvan 2016-ig megfigyelői státuszt élvezett a WHO-ban, akkor azonban kizárták, mert Caj Jing-ven, a 2016 januárjában megválasztott új elnök visszautasította, hogy elismerje, Tajvan (hivatalos nevén: Kínai Köztársaság) a Kínai Népköztársaság része.

Cuj Tian-kai, Kína washingtoni nagykövete a The Washington Post című lapban megjelentetett publicisztikájában szerdán arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy hagyjon fel Kína világjárvány miatti hibáztatásával. Az Itt az ideje befejezni a Kínát okoló játszadozást című véleménycikkében a nagykövet leszögezte: Kína hibáztatása nem fog véget vetni a világjárványnak. „Kína minden tőle telhetőt megtett, hogy megossza a vírussal kapcsolatos információkat” – fogalmazott a nagykövet. Majd arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és a kínai gazdaság esetleges függetlenítése egymástól kárt okozhat mindkét ország gazdaságának és a vírus elleni küzdelemnek is.

(MTI)