Putyin és Hszi Csin-ping energetikai kérdésekben egyeztetett a Kremlben

Putyin és Hszi Csin-ping energetikai kérdésekben egyeztetett a Kremlben

A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml Palotában tartott hivatalos fogadási ünnepségen 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár szerződés alapján, akár azon kívül – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel kedden szűk körben lefolytatott hivatalos tárgyalásokat követően. A kínai elnök három napos látogatásra érkezett Moszkvába, amelynek a keddi volt a második napja.

Az MTI összefoglalója szerint a mai egyeztetések a két államfő zárt ajtók mögött folytatott négyszemközti megbeszélésével kezdődtek, amelyet szűk körű eszmecsere követett. E tárgyalás előtt Putyin kamerák előtt kijelentette, hogy hivatali partnerével nemzetközi és kétoldalú kérdéseket vitatott meg. A szélesebb körű tárgyalások kezdetén az orosz államfő közölte, hogy egyeztették a Szibéria Ereje-2 gázvezeték gyakorlatilag összes paraméterét. Putyin szerint Oroszország támogatja, hogy az ázsiai és a latin-amerikai országok jüanalapú kereskedelmet folytassanak. 

Kik vannak jelen?

A szűk körű megbeszélésen a Kreml tájékoztatása szerint orosz részről részt vett Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov és Makszim Oreskin elnöki tanácsadók, Igor Morgulov pekingi nagykövet, Elvira Nabiullina jegybankelnök, Dmitrij Sugajev, a szövetségi katonai és technikai együttműködési szolgálat elnöke, Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője és Valerij Fagyejev, az Emberi Jogi Tanács vezetője. Ezt követően tágabb összetételben tárgyalnak a küldöttségek, majd elnöki sajtónyilatkozatok következnek, amelyek során a sajtó nem tehet fel kérdéseket. Várhatóan elhangzik majd Putyin válasza Hszi kínai meghívására. Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök már elfogadta a hozzá intézett invitálást.

Hétfőn a két államfő nemhivatalos megbeszélése – a vacsorával együtt – mintegy négy és fél órán át tartott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezekről csak annyit árult el, hogy „nagyon részletes eszmecsere, komoly beszélgetés” folyt. A keddi hivatalos programot állami vacsora zárja, a korábbi tájékoztatás szerint üzletemberek részvételével, amelyen hivatalos köszöntők hangzanak majd el.