Putyin gratulált Macron győzelméhez

Putyin gratulált Macron győzelméhez

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin gratulált Emmanuel Macronnak az újraválasztásához – derült ki a New York Times cikkéből. „Őszintén sok sikert kívánok önnek az államügyek intézéséhez, ahogy jó egészséget és közérzetet is”, fogalmazott Putyin a Kreml által közzétett gratuláló üzenetben.

A vasárnapi francia elnökválasztás kapcsán sokan úgy gondolták, hogy Marine Le Pen lehet Putyin favoritja, a Nemzeti Tömörülés vezetőjének pedig magyarázkodnia is kellett, kijelentve, hogy egyáltalán nem mondható az orosz elnök trójai falovának. Többen viszont attól tartottak, hogy Le Pen a szankciók enyhítéséért és oroszbarátabb politikáért küzdene.

Ugyanakkor nem lehet elmenni amellett sem, hogy Macron volt az elmúlt hónapokban az a nyugati politikus, aki talán a legtöbbet tárgyalt Putyinnal, közvetítve az ukránok és az oroszok között. Macron többször is aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború vonatkozásában, illetve igyekezett meggyőzni Putyint a békekötésről, sikertelenül. Macron volt az is, aki Orbán után még személyesen találkozott Putyinnal, szintén annál a hosszú tárgyalóasztalnál, mint a magyar miniszterelnök. Macron emellett a háború kirobbanása előtt még az oroszok felé való nyitás híve volt, és a politikai Európáról úgy fogalmazott, mint amit kiterjeszthetünk Vlagyivosztokig. A Putyinnal való telefonbeszélgetéseket voltak, akik értetlenül fogadták, a Politico például egyik cikkében arra kérdezett rá: mégis mit gondol a francia elnök, mit is játszik ő tulajdonképpen Vlagyimir Putyinnal? A háború kezdete óta a két elnök közt összesen kilenc telefonbeszélgetés történt.

Le Pen iránt egyébként nem voltak annyira elragadtatva orosz kormánypárti körökben, és úgy látták, a politikus túl sokat magyarázkodik Putyin miatt ahelyett, hogy ténylegesen támogatná az orosz vezetést. A jobboldali író-politikus, Zahar Prilepin például úgy vélte, Le Pen igyekszik a témában minél szorosabban Macronhoz dörgölőzni, miközben szerinte azt kellene mondania, hogy támogatja a „különleges hadműveletet” (tehát a háborút) és kilépne a NATO-ból is.