Rejtélyes elektromágneses energia okozhatja az amerikai diplomaták megbetegedését

Rejtélyes elektromágneses energia okozhatja az amerikai diplomaták megbetegedését

William Burns egykori amerikai orosz nagykövet (Fotó: Joe Biden / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titokzatos elektromágneses energia, esetleg ultrahang állhat az amerikai diplomaták, illetve hírszerzők által az elmúlt években elszenvedett betegségek mögött – állapította meg a The Guardian szerint egy friss titkosszolgálati jelentés. Az eredményekről szerdán számoltak be.

Az úgynevezett Havanna-szindróma okára eddig nem találtak választ, miközben egyre többeken mutatkoztak meg a különös tünetek. A kérdésben vizsgálódó testületet tavaly állította fel az amerikai nemzetbiztonság vezetője, Avril Haines, illetve a CIA igazgatója, William Burns. Azt ugyanakkor nem vizsgálták, ki lehet a felelős a történtekért. A tünetek egyébként sokrétűek, és nem könnyen magyarázhatóak, viszont több száz jelentett esetről beszélhetünk. Sőt, akár több ezren is lehetnek az áldozatok. Négy meghatározó elemet lehet megállapítani: az érintettek hirtelen nyomást éreztek az egyik fülükben vagy a fejük egyik oldalán. Ezzel párhuzamosan jellemző volt szédülés, egyensúlyvesztés és fülfájdalom is. Előfordult az is, hogy egy bizonyos irányból érkező nyomást érzékeltek az adott személyek.

Mint kiderült, egy sor eset nem magyarázható a szokásos egészségügyi vagy környezeti okokkal, sem pszichoszomatikus betegségekkel. Viszont arra jutottak, hogy léteznek olyan szerény energiaigényű eszközök, amiket tökéletesen el lehet rejteni, és képesek kiváltani a megfigyelt tüneteket. Ráadásul ezek az eszközök több száz méterről, esetleg falakon keresztül is hatékonyak lehetnek.

A tüneteket elsőként Havannában állomásozó amerikai és kanadai diplomaták írták le 2016-ban. A szakértői testület úgy találta, hogy az említett jellemző tünetek együttes fennállása az orvosi szakirodalomban szokatlannak számít, máshol nem írták le ezeket így együtt, illetve nem is hozták ezek együttállását összefüggésbe valamiféle neurológiai rendellenességgel. Így valószínű, hogy valamiféle külső energiaforrás okozta a megbetegedéseket. Impulzusos elektromágneses energiáról lehet szó, ami különösen a rádiófrekvenciás tartományban hathatott az érintettekre.

Az eset kapcsán megszólaltak olyan mérnökök is, akik két évtizeddel ezelőtt egy az amerikai tengerészgyalogság számára tervezett fegyver készítésében vettek részt. Ez a Medusa lett volna, de állításuk szerint a munkálatokkal épp azért hagytak fel, mert etikailag elfogadhatatlan lett volna emberi kísérleteket végezni hasonló impulzusos elektromágneses energia környezetében.

Akadnak olyan amerikai vezetők, akik az oroszokra gyanakodnak, bár erre semmilyen bizonyítékot nem tudtak hozni. Viszont attól tartanak, hogy orosz hírszerzők egy mikrohullámmal üzemelő eszközzel igyekeztek leszedni adatokat informatikai eszközökről, a sugárba kerülő embereknek pedig így egészségügyi problémákat is okoztak.