Lavrov: Berlin nem fogja kiadni Moszkvának a Navalnij megmérgezésére vonatkozó bizonyítékokat

Lavrov: Berlin nem fogja kiadni Moszkvának a Navalnij megmérgezésére vonatkozó bizonyítékokat

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter dán hivatali partnerével, Jeffe Kofoddal közösen megtartott pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Berlin nem fogja kiadni Moszkvának az Alekszej Navalnij megmérgezésére vonatkozó bizonyítékokat.

Az orosz politikus emlékeztetett arra, hogy orosz álláspont szerint 2018-ban bizonyíték nélkül vádolták meg a brit hatóságok Oroszországot, hogy megmérgezték Szergej Szkripal katonai hírszerzőt és lányát, mert átállt a britek oldalára, majd arról beszélt, így lesz ez Navalníj ügyében is.

Mint mondta, nem lepődne meg, ha az EU „tárgyalás nélkül” ugyanúgy szankciókat vezetne be Moszkva ellen a Navalnij-ügy miatt, ahogy azt a Szkripal-ügy esetében tette.

Megismételte, hogy Oroszország tények hiányában nem tudja megkezdeni a tőle követelt bűnügyi nyomozást, és felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz főügyészség immár négy ízben fordult eredménytelenül jogsegély-kérelemmel a német félhez. Lavrov azzal vádolta meg Németországot, hogy az adatok visszatartásával megsérti nemzetközi kötelezettségvállalásait, ami Oroszország és az EU kapcsolatainak megromlását okozta.

Október első napján Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal vádolta meg Navalníjt, hogy a CIA-vel működött együtt, a hét elején Lavrov pedig arról beszélt, hogy a berlini Charité klinika orvosai sem találtak harci méreganyagot Navalníj mintáiban, hanem azt a német hadsereg laboratóriumában mutatták ki. Tegnap pedig Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója ostoba ruszofób propagandának minősítette Alekszej Navalnij ellenzéki politikus azon állítását, hogy az orosz titkosszolgálatok mérgezték meg.