Reuters: már kedden szavazhat a török parlament a svéd NATO-tagságról

Reuters: már kedden szavazhat a török parlament a svéd NATO-tagságról

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan Budapesten 2023. augusztus 20-án.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A várakozások szerint már ma a török törvényhozás elé kerül a svédek NATO-csatlakozását ratifikáló törvényjavaslat, és meg is szavazhatják azt – értesült a Reuters. Így minden fogadkozás ellenére előfordulhat, hogy Magyarország lesz az utolsó NATO-tag, amely jóváhagyja a svédek felvételét a katonai szervezetbe. 

Mint ismert, Svédország nem sokkal Oroszország Ukrajna elleni inváziójának kitörése után nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét Finnországgal együtt. Magyarországot és Törökországot leszámítva az összes NATO-tagállam megszavazta mindkét ország csatlakozását. Úgy tűnik, Ankara most már beadta a derekát, és minden bizonnyal el fogja fogadni a kérelmet, így már csak Recep Tayyip Erdogan elnök aláírásán múlik a 20 hónapja húzódó ügy lezárása. A hírportál úgy tudja, a török államfő napokon belül aláírja a csatlakozási kérelem elfogadásáról szóló törvényt, ha a parlament megszavazza azt.

Jelen állás szerint tehát Törökország jóváhagyása után Magyarország marad az egyetlen NATO-tagország, amely még nem ratifikálta a svédek csatlakozását. Pedig Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a NATO brüsszeli székházában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón még arról beszélt: nem Magyarország lesz az utolsó, amely jóváhagyja Svédország NATO-tagságát. Ám nehéz most elképzelni, hogyan tudná a magyar parlament megelőzni a törököket, amikor nálunk február közepéig szünetel az ülésezés. A lépéskényszert érezve Orbán Viktor egyébként éppen kedden jelentette be, hogy Budapestre invitálta Ulf Kristersson svéd kormányfőt. „Még nem döntötte el, hogyan válaszol” – ennyit üzent sms-ben a Reutersnek a svéd miniszterelnök szóvivője, amikor arról kérdezték, eleget tesz-e Orbán Viktor meghívásának.

Frissítés: kedd este meg is szavazta a török parlament a javaslatot.