Román kormánypárti szavazók szedegették az eléjük dobált aprót

Román kormánypárti szavazók szedegették az eléjük dobált aprót

Tüntetők pénzt dobálnak a PSD jászvásári nagygyűlésének résztvevői elé (Fotó: Tudor Ghioc)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elgondolkodtató felvételeket készített egy román kolléga, Tudor Ghioc csütörtökön Jászvásárban, ahol a román kormánypárt választási nagygyűlést tartott, melyen részt vesz a szociáldemokraták (PSD) elnöke is. Liviu Dragneának egyébként börtönben kellene lennie korrupció és hivatali visszaélés miatt, hiszen több eljárás is zajlik ellene, köztük jogerős ítéletekkel, de nemrég éppen az RMDSZ hathatós segítségével a honatyák módosították a román btk.-t, ellehetetlenítve ezzel a politikusok bezárását. Emiatt – és a kormánypárti politikusok korrupciója miatt – az ellenzéki hívek ellentüntetést szerveztek a jászvárosi nagygyűléssel egy időben.

Itt álljunk meg egy pillanatra! A kormányzó romániai baloldal hívei főleg vidéki, rossz anyagi helyzetben lévő, alulképzett és jellemzően idős szavazók. Könnyen manipulálhatóak, ám ők vannak többen, ezért a PSD folyamatosan nyer. 

Korrupció, halott ügyészek és népszavazás - forró tavasz Romániában | Magyar Hang

A nagyvárosokban és Erdélyben az ellenzék tarol, akárcsak a fiatalok és a magasan képzettek között. A középosztály tehát a hatalom és annak híveinek az ellensége, a két tábor kölcsönösen lenézi egymást.

Tüntetők pénzt dobálnak a PSD jászvásári nagygyűlésének résztvevői elé (Fotó: Tudor Ghioc)

Egyébként elég sok hasonlóság van a Romániát kormányzó PSD és a hazai kormánypárt retorikája között. A PSD egyik jelmondata az EP-választásokra például az, hogy „Románia több tiszteletet érdemel!” – ezt Orbán Viktor is megüzente már Brüsszelnek, értelemszerűen a magyarok nevében. Liviu Dragnea jászvásári beszédének (a politikust többször is félbeszakították a fütyülő-kiabáló ellentüntetők) több mondatát akár Orbán is mondhatta volna. Például ezeket: „Mi vagyunk a legnagyobb párt az országban, és azok a gazemberek, akik ellenünk tüntetnek, meg vannak fizetve ezért. A választók döntöttek így, hogy mi legyünk a legnagyobbak, a románok, akik értékelik, amit teszünk: növekedik a gazdaság, nőnek a nyugdíjak és a bérek, visszaadtuk a tanárok méltóságát. Feladnánk mindezeket csak azért, mert ezek a hazátlan és istentelen emberek ezt akarják?”

Tüntetők pénzt dobálnak a PSD jászvásári nagygyűlésének résztvevői elé (Fotó: Tudor Ghioc)

A fiatal, jól kereső ellenzéki hívek gúnyos nevetés kíséretében aprópénzt dobáltak a nagygyűlésre érkező baloldali hívek lábai elé. Kettős üzenettel: utaltak a gesztussal a pénzért megvehető korrupt politikusokra, de arra is, hogy a híveket is megvették aprópénzzel, ők pár lejért jönnek és tapsolnak a hatalmasoknak. Tudor Ghioc döbbenetes képein (ezeket a fotós engedélyével közöljük) azt látjuk, ahogy az idős kormánypárti szavazók lehajolva összeszedik az eléjük ledobott aprót. 

Egy romániai kolléga így írt erről az esetről: „életemben nem láttam ekkora szegénységet egy helyen. Mindannyian tudjuk, hogy a román falvak a középkorban ragadtak, mindenkinek van rokona ott, de amikor húszezer szegény, szerencsétlen és megvezetett embert látsz egyszerre, elfog a sírás. Olyan embereket láttam ma, akik évek óta nem hagyták el a falujukat – ez a jászvásári ingyen kirándulás olyan volt a számukra, mint nekünk egy hosszú hétvége Párizsban vagy Bécsben. Láttam olyan idős bácsit, aki keresztet vetett ijedtében, amikor meglátta, hogy a belvárosban egy sör tíz lejbe (hétszáz forint – a szerk.) kerül. (…) A legszomorúbb az, hogy ezeket az embereket csak a PSD tudja és akarja megszólítani. Ennél nincs lejjebb, mint ami ma történt: az intelligens Románia aprót dobott a szegény és képzelten emberek lábai elé, és ők felszedték.”

Tüntetők pénzt dobálnak a PSD jászvásári nagygyűlésének résztvevői elé (Fotó: Tudor Ghioc)