Romániában rekordot döntött az intenzíven ápolt koronavírusos betegek száma

Romániában rekordot döntött az intenzíven ápolt koronavírusos betegek száma

A székelyudvarhelyi Covid-háttérkórház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában minden korábbinál több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházakban, az intenzív terápiás osztályokon beteltek a helyek, a média pedig olyan esetekről is beszámolt, amikor a craiovai kórház betegfelvételi osztályának elkülönítőjében haltak meg koronavírusos betegek, akik arra vártak, hogy helyek szabaduljanak fel az intenzív terápián.

 A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint 11 632 fertőzöttet kezelnek kórházban, ami 15 százalékkal elmarad a járvány novemberi, második hullámában regisztrált csúcstól, a súlyos esetek száma viszont már rekordot döntött. Pénteken 1313 kritikus állapotú beteget kezeltek a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain, ami – a Digi24 hírtelevízió számításai szerint– azt jelenti, hogy mindössze tíz szabad ágy maradt az országban.

 A román hatóságok versenyt futnak a járvánnyal: naponta tesznek ígéretet a koronavírusos betegeknek elkülönített intenzív terápiás helyek számának növelésére, de amint sikerül tíz-húsz ággyal bővíteniük a kapacitást, azonnal megtelnek a felszabadított helyek. – írja az MTI.

Ezek a számok egyébként hasonlóak a feleakkora népességű Magyarország számaihoz: a tízmilliós Magyarországon is csaknem ugyanennyi, 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

Romániában emelkedőben van a halálesetek száma is: pénteken újabb 143 beteg vesztette életét – ami csaknem 70 százalékkal több az utóbbi kéthetes átlagnál – és ezzel meghaladta a 22 ezret a járvány áldozatainak száma. Romániában eddig 887 ezer embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 65 ezret jelenleg is fertőzőként tartanak számon. Az utóbbi 24 órában 5593 új fertőzést jelentettek, kétszer annyit, mint egy hónappal ezelőtt.

A Magyar Hang 2020 decemberében készített riportot a székelyudvarhelyi Covid-háttérkórházban:

Címkék: Románia, koronavírus