Amerika szankciókat jelentett be Oroszország ellen az ukrán invázió miatt

Amerika szankciókat jelentett be Oroszország ellen az ukrán invázió miatt

Joe Biden beszédet mond, miután az Egyesült Államok 46. elnökeként letette hivatali esküjét a törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati homlokzatánál tartott beiktatási ünnepségen 2021. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden magyar idő szerint kedden este elmondott beszédében első lépcsős szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben.

Bejelentése elején Biden felvázolta az ukrán-orosz helyzetet: mint mondta, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hétfőn a két kelet-ukrajnai megye államként (Luhanszki „Népköztársaság” és Donyecki „Népköztársaság”) történő elismerésével „bizarr módon” azt jelentette ki, hogy azok egy másik országnak, Ukrajnának nem részei. Ezekre a területekre benyomult az orosz hadsereg – folytatta a helyzet ismertetését az amerikai elnök –, majd Oroszország kijelentette, hogy ezeknek a területeknek nagyobb a kiterjedésük, mint eddig. Az aktuális helyzetet felfestve Biden megjegyezte, hogy 150 ezer orosz katona sorakozott fel nyugati szomszédjuk, Ukrajna körül.

– Ez Ukrajna megszállásának kezdete – szögezte le Joe Biden. – Hogyan képzeli Putyin, hogy a szomszédai területén új országokat jelöl ki? – tette fel a szónoki kérdést az elnök, ezt követően a nemzetközi jog „botrányos és többszöri” megsértésének nevezte az orosz hadsereg ukrajnai invázióját.

Joe Biden egyúttal az Oroszország elleni szankciók első lépcsőjét jelentette be, hangsúlyozva, hogy ha szükséges lesz, továbbmennek a retorziókkal. Az Egyesült Államok két orosz banknak megtiltja, hogy kereskedjenek amerikai piacokon és Biden beszélt arról is, hogy Európában is hasonló szankciók várnak e pénzintézetekre. Orosz természetes személyek - az orosz elnökhöz közel álló oligarchák - ellen is szankciókat vezetnek be. Az elnök fontos tartotta megemlíteni, hogy Németország nem fog „előrehaladni” az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezetékkel.

Az Amerikai Egyesült Államok segítséget fog nyújtani Ukrajnának az orosz invázió ellen és a balti szövetségeseiket is újabb katonákkal erősítik meg. Joe Biden azt is fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a NATO katonai szövetsége egységben van az ukrajnai orosz agresszió ellen.

Végül Joe Biden Putyin orosz elnökről szólva azt mondta, hogy Putyin újra akarja írni a történelmet és Ukrajna létezéshez való jogát támadta meg. Az amerikai elnök úgy fejezte be rövid beszédét, hogy reméli, a helyzet diplomáciai úton való rendezése továbbra is nyitva áll.