Szerbiában tüntettek a kijárási korlátozások ellen

Szerbiában tüntettek a kijárási korlátozások ellen

Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart belgrádi hivatalában 2020. március 4-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Az éjszakai kijárási tilalom, illetve a többi korlátozó intézkedés megszüntetését követelte a szerb ellenzék csütörtök este – derült ki az MTI híréből. A demonstrálók a parlament épülete előtt tiltakoztak a szigorú szabályokkal szemben, nyilván az egymástól való kétméteres távolságot be nem tartva. Belgrád korábban a teljes hétvégére kijárási tilalmat tervezett, ezen később enyhítettek, de a tüntetőknek ez nem bizonyult elégnek. Többen általában is elégedetlenek Aleksandar Vucic politikájával. Dragan Djilas korábbi belgrádi polgármester szerint az emberek nem viselik el tovább a kijárási tilalmat, és a hétvégi nyolcvan órás bebörtönzéseket.

Akadtak viszont olyan kormánypártiak, akik már jóval veszélyesebb módon léptek fel. Futballhuligánok több épület tetején a focimeccseken használatos fáklyákat gyújtottak meg, ezek közül több sok pedig leesett az épületről. Szerbiában egyébként jelenleg 9009 az igazolt fertőzöttek száma, míg egy nappal korábban 8724 volt.

Szerbia és Észak-Macedónia az elhalasztott parlamenti választás új időpontját tervezi | Magyar Hang

A szakértők óvatosságra intő szavai ellenére a nyugat-balkáni országok a koronavírus-járvány miatt leállított élet újraindítását tervezik, Belgrád és Szkopje az elhalasztott parlamenti választás új időpontján gondolkodik, a turizmustól függő Montenegró pedig a strandok megnyitását készíti elő.

Észak-Macedóniában eközben 1442-ről alig emelkedett a megbetegedettek száma, most 1465 főről van szó. Az online oktatás június 10-ig folyik náluk, a diákok már nem mennek vissza ebben a tanévben az iskolába. Az érettségik is elmaradnak, a tanulók a lezárt érdemjegyüket kapják meg érettségi jegyként.

Montenegróban egy új esetet sem jeleztek, továbbra is 322 a fertőzöttek száma. Engedélyezték az üzletek kinyitását, a tömegközlekedés újraindítását és a lakhelyelhagyást is.

Bosznia-Hercegovinában 1677-ről 1757-re emelkedett a fertőzöttek száma. A boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke szerint azért, mert húsvét alkalmából sokan meglátogatták rokonaikat, voltak, akik pedig egyházi liturgián is részt vettek. A légi forgalmat elővigyázatosságból júniusig nem indítják újra.