Szijjártó: Kockázatos, ha nyilvánosságra kerül a magyarok mozgása

Szijjártó: Kockázatos, ha nyilvánosságra kerül a magyarok mozgása

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajnában háború van, az országon belüli mozgás nem kockázatmentes, ezért minden, a magyarok mozgásáról szóló információ nyilvánosságra kerülése – mielőtt biztonságos helyre érnének – súlyos kockázatokat hordoz az adott személyekre vonatkozóan – írta ki közösségi oldalára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

– Mi, akik politikai felelősséget viselünk, ezt minden tájékoztatásnál figyelembe vesszük. Tisztelettel kérünk minden újságírót, hogy legalább háborús helyzetben tanúsítsanak felelős magatartást és szenzációhajhászás helyett a magyar emberek biztonságát helyezzék az első helyre – tette hozzá a politikus, ezzel feltehetően az Azonnali.hu cikkére gondolt.

A portál ugyanis röviddel Szijjártó posztja előtt megírta, hogy autókonvoj indult Kijevből több tucatnyi magyar állampolgárral, és a kimenekítést a Külügyminisztérium szervezi. A portál értesülései egy kint rekedt magyartól származnak, eszerint péntekre már hatvan civil várta a kijevi nagykövetségen, hogy valahogy átjuthasson a határon. Mint írták, azt egyelőre nem tudni, mikor érkezhetnek Magyarországra, miután korábbi hírek szerint tizenöt órás sorok állnak a magyar-ukrán határon. Az Azonnali szerint többé-kevésbé zavartalan a kommunikáció az érintettekkel.  

Szijjártó egyébként korábban arról posztolt, hogy az ungvári és beregszászi főkonzulátus teljes kapacitással működik, segít a magyaroknak és nem magyaroknak egyaránt. Arról is beszélt, hogy minden helyi munkatársuk bent van a nagykövetség területén, illetve folyamatosan változó számmal vannak magyar állampolgárok is, akik ott keresnek biztonságot. Arról azonban nem ejtett szót, hogy elkezdték volna hazahozni a nem diplomata magyarokat.

Frissítés:

A Magyar Hangnak sikerült elérnie telefonon a kijevi magyar nagykövetséget: szerettük volna megtudni, mit tapasztalnak az utcai harcokból, hányan maradtak az épületben, és hány magyar család, valamint követségi dolgozó maradhatott az ostromlott ukrán fővárosban – ám masszív ellenállásba ütköztünk. A telefont Sárközy Péter vezető konzul vette fel, aki többszöri próbálkozásunkra is csak annyit mondott, hogy ők a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak adnak beszámolót, keressük a tárca sajtóosztályát.