Szijjártó Péter: Az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van

Szijjártó Péter: Az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van

Szijjártó Péter (Képernyőfelvétel: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van – írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében. A japán Fukuokában tartózkodó Szijjártó Péter közölte: „Ng Ser Mianggal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökével arról beszéltünk, hogy milyen jó lenne, hogyha a sport a béke eszköze lenne és hogy ha a sportot és a geopolitikát élesen el lehetne választani egymástól”.

Hozzátette: egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is. Arról nem is beszélve, hogy egy olimpiai bojkott vesztesei azok a sportolók akik egész életük során kőkeményen edzenek és készülnek és semmi közük politikai döntésekhez. „Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter bejegyzésében felidézte: mi, magyarok különösen érzékenyek vagyunk erre a kérdésre, hiszen több mint 100 magyar sportolótól vették el életük esélyét az 1984-es Los Angeles-i olimpia kommunista bojkottjával. Közülük sokaknak végül soha nem adatott meg az olimpiai szereplés lehetősége. „Mi, magyarok nemcsak beszélünk a sport béketeremtő erejéről, hanem teszünk is érte, ennek jegyében biztosítottuk a lehetőséget az ukrán női kézilabda-válogatottnak, hogy a világbajnoki selejtezőjét, valamint a belarusz futballválogatottnak, hogy az Európa-bajnoki selejtezőjét Magyarországon játszhassák le. És továbbra is készen állunk arra, hogy helyszínt biztosítsunk azon sporteseményeknek, amelyeket a háború miatt eredeti helyszíneiken nem lehet megrendezni” – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

(MTI)