Szijjártó Péter: Magyarország alkalmazkodik a NATO döntéséhez az afganisztáni csapatkivonásról

Szijjártó Péter: Magyarország alkalmazkodik a NATO döntéséhez az afganisztáni csapatkivonásról

Magyar katonák Afganisztán Baglán tartományában 2013 novemberében (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az Afganisztánból való kivonulás ügyében – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán, a rendkívüli miniszteri szintű NATO értekezlet előtt. Lapunk is beszámolt róla, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben beszélt a kivonulásról. – Együtt mentünk Afganisztánba, most pedig eljött az ideje, hogy közös terv alapján, közösen vonjuk ki erőinket az országból – mondta.

Szijjártó Péter egyetértett azzal a megközelítéssel, hogy az együttes bevonulást együttes, egyidejű kivonulásnak kell követni. Korábban Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens tartózkodik az afganisztáni NATO-kötelékben.

Szijjártó Péter fontosnak tartotta, hogy a szerdai rendkívüli NATO-értekezleten olyan döntés szülessen, amelynek nyomán az elmúlt húsz év erőfeszítései és áldozatai nem vesznek kárba. Úgy fogalmazott: szeretné, ha garanciák születnének arra, hogy Afganisztán a kivonulás után nem lesz ismételten a terrorizmus melegágya, és nem lesz azonnal egy komoly migrációs kibocsátó ország. Ugyanis ha Afganisztán visszaesik egy komoly terrorfenyegetettségbe, százezrek vagy milliók indulhatnak meg újra az országból.

A külgazdasági és külügyminiszter szorgalmazta azt is, hogy azok az országok, amelyek határosak Afganisztánnal, és eddig is hajlottak együttműködésre a NATO-val – például Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tadzsikisztán – kapjanak támogatást határaik védelmére. Szavai szerint fontos lesz valamifajta együttműködést felépíteni Iránnal is annak érdekében, hogy ne indulhassanak meg az országon keresztül az illegális migránsok Európa irányába.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Afganisztán biztonsága sokkal több szálon és sokkal közvetlenebbül függ össze az európai biztonsággal, mint gondolnánk. Az európai NATO-szövetségeseknek is fontosak a garanciák arra, hogy az afganisztáni kivonulást követően nem emelkedik a korábbi szintre a terrorfenyegetettség és nem indulnak meg illegális migrációs hullámok.

Magyarország 2024-ig fenntartja az afgán nemzeti biztonsági és védelmi erők évi 500 ezer dolláros támogatását, hozzájárulva a belső afganisztáni stabilitáshoz. A szerdai rendkívüli NATO értekezleten a Honvédelmi Minisztériumot a tárca honvédelmi államtitkára, Szabó István képviseli.

(MTI)