Nagy razziát vezényelt Fico a határra, de egyetlen határsértőt sem találtak

Nagy razziát vezényelt Fico a határra, de egyetlen határsértőt sem találtak

Robert Fico és Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek találkozóján Budapesten, a Várkert Bazárban 2018. január 26-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szlovák kormány katonákat, rendőröket, drónokat, kutyákat és lovakat küldött az érintett területekre hétfő éjjel, mondván óriási migrációs hullámra számít. Most viszont azt állítják, hogy az akció egyszeri alkalom volt. Ráadásul nem is történt meg mindenhol, bár Robert Fico azt mondta, hogy gyakorlatilag az egész zöldhatáron kell számítani a bevetésre – írja a Denník N alapján az Új Szó.

Nem őriztük az egész határt, csak a kiválasztott helyeket – közölte a határ- és idegenrendészet igazgatója, Jozef Masnica. Rastislav Polakovič megbízott országos rendőrfőkapitány pedig azt mondta, hogy az éjszaka folyamán egyetlen illegális határátlépést sem regisztráltak. Matus Sutaj Estok belügyminiszter megerősítette: az éjszakai akció egyszeri alkalom volt, és csak akkor tervezik megismételni, ha erre szükség mutatkozik. Szerinte költséghatékonyabb lesz éjszakai megelőző akciókat végrehajtani a magyar határon, mint az ide érkező menekültekről gondoskodni, a kapacitás ugyanis korlátozott.

Robert Fico szlovák miniszterlenök hétfő este hekentette be, hogy az illegális bevándorlóknak szánt erődemonstrációt indít és jelentős rendőri erőket vet be a szlovák-magyar zöldhatár ellenőrzésére Szlovákia. A szlovák kormányfő, aki két miniszterével személyesen részt vett a bejelentett rendőrségi akció megindításán is, már délután jelezte, hogy „jelentős erőkkel” készülnek az illegális migráció megfékezésére. A Dunacsúny-Rajka autópálya-határátkelőn tartott sajtótájékoztatón Robert Fico szerint ez év kezdetétől több mint 46 ezer illegális migráns érkezett az országba, ami sokszorosa a korábban tapasztaltnak, s a kialakult helyzettel „muszáj kezdeni valamit”, mivel meglévő információik szerint már rövid távon is az illegális migráció fokozódására kell számítani. Robert Fico az MTI tudósítsa szerint bírálta Ódor Lajos leköszönt szakértői kabinetjét, amely a rendőrségi kapacitások hiányára hivatkozva szerinte „nem tett semmit” az illegális bevándorlás megfékezésére.

A szlovák kormányfő a rendőrségi jelenlét megerősítésével kapcsolatban kifejtette: a mostani rendőrségi akció afféle – minden lehetséges műszaki eszköz bevetésével – indított erődemonstráció lesz a zöldhatáron, amellyel meg akarják mutatni, hogy a helyzet kezelhető. „Szlovákia kész az illegális migráció kezelésére” – szögezte le Robert Fico, hozzátéve: az illegális migránsokat célzó akció során együttműködnek a magyarországi hatóságokkal, és már a közeljövőben terveznek egy magyarországi látogatást is, amelyen a helyzet jövőbeli kezeléséről és az együttműködésről is tárgyalni fognak.

Az MTI tudósításából kimaradt, de a Parameter.sk azt is idézte Ficótól, hogy minden egyes illegális migránst letartóztatnak, és megpróbálják kitoloncolni őket Magyarországra. Azt Fico is elismerte, hogy erről még nem sikerült megegyezni Magyarországgal. „Előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel” – vallotta be Fico.. 

Matus Sutaj Estok belügyminiszter ugyancsak hangsúlyozta a magyar hatóságokkal történő együttműködés fontosságát, és azt mondta: a mostani akció egyértelmű jelzés akar lenni az illegális migránsoknak és az embercsempészeknek, hogy az új kormány véget vet annak az időszaknak, amikor „zabadon jöhettek az országba”. Rámutatott: tavaly ötezer illegális migráns érkezett az országba, az idén pedig már mostanáig csaknem tízszer annyi, ami veszélyes növekedés, különös tekintettel arra, hogy a legújabb információik és a balkáni bevándorlási útvonalon történtek azt mutatják, hogy kapcsolat van az embercsempészek és egyes terroristacsoportok között. „Elsődleges az emberek biztonsága és az, hogy azt az üzenetet küldjük, hogy Szlovákia az itt élő emberek számára van itt és nem az illegális migránsoknak” - szögezte le Matus Sutaj Estok.

Juraj Blanár külügyminiszter hangsúlyozta: a schengeni térség veszélyben van, s nem lehet hagyni, hogy Magyarország - amely már eddig is rengeteget fektetett be a probléma orvoslásába - továbbra is egyedül foglalkozzon a helyzet megoldásával.