A szlovák miniszterelnök szerint kitartanak az eurós fizetések mellett a gázszállításért

A szlovák miniszterelnök szerint kitartanak az eurós fizetések mellett a gázszállításért

Richard Sulík (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol földgázt Oroszországtól – szögezte le Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap éjjel a Facebookon. Azt írta: „Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol gázt Oroszországtól. Éppen a mi kérésünkre kezdődött el a koordináció az orosz gáz behozatalát érintő uniós fizetésekkel összefüggésben. Ebben a helyzetben is kulcsfontosságú az egység, és kitartunk a szerződésbeli feltételek tiszteletben tartása mellett az eurós fizetések vonatkozásában.”

Minderre azt követően került sor, hogy gazdasági minisztere azt mondta, Szlovákia kész rubelben fizetni az orosz gázért. Az Aktuality.sk szerint Richard Sulik vasárnap arról beszélt, Szlovákia nem tud megszabadulni az egyik gázfüggőségtől, hogy átkerüljön egy másikba, de dolgoznak az ellátás diverzifikálásán. „Annak érdekében, hogy ne térjünk el a gáztól, orosz valutában fogunk fizetni, hacsak másként nem állapodunk meg” – közölte a szlovák tárcavezető. Richard Sulík azt nyilatkozta: „Nem szabad, hogy elzárják a gázt. Ezért azt mondom: ha a feltétel az, hogy rubelben fizessünk, akkor rubelben fogunk fizetni, még akkor is, ha egyeseknek ez túl gyakorlatias álláspontnak tűnik”.

A miniszter kiemelte, hogy szerződésszegésként minősíthető Oroszország fizetési feltétele, de a szlovák gazdaság nem mondhat le teljes mértékben az orosz gázról. Emlékeztetett mindenkit, hogy Szlovákia gázimportjának 85 százalékát jelenleg Oroszországból kapja. Mindemellett hangsúlyozta, hogy dolgoznak az energetikai függőség csökkentésén a többi között cseppfolyósított fölgáz behozatalával, ehhez a műszaki feltételek megteremtése azonban még éveket vehet igénybe.