A messiás

A messiás

Magyar Péter a debreceni Nagytemplom előtt 2024. május 5-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A messiás fogalma politikai kulcsszó lett az elmúlt hetekben az illiberális Magyarországon, és minden esetben gúnyos éllel hangzik el olyanok szájából, akik vagy önérzetes orbánisták, vagy olyan kriptofideszes álellenzékiek, akiknek Dobrev Klára vagy Dúró Dóra közéleti szerepvállalása ellen semmi kifogásuk nincs, viszont Magyar Pétertől a megjelenésének első perce óta falra másznak. Amikor a messiás csúfnevezékével illetik, véletlenül sem arra céloznak, hogy Magyar Péter egy hamis messiás, mert a tényleges messiás Gyurcsány Ferenc vagy Toroczkai László vagy Donáth Anna vagy Hadházy Ákos vagy akárki más – ők ezt a gúnyt úgy értik, hogy Magyarország nem szorul megváltásra, mert rendben van: a Kárpát-medencében nem kell és nincs is semmiféle messiás. Ha mégis van, ők keresztre feszítik.

Csakhogy Magyarországon milliók érzik úgy, hogy nagy a baj. Milliók érzik úgy, hogy abnormális egy ezeréves katolikus és protestáns népet gázszerződésért, atomerőműért meg titkosszolgálati támogatásért a pravoszláv Moszkva fennhatósága alá hajtani, és a muzulmán posztszovjet Közép-Ázsiába vezetni. Visszatéríteni a magyarságot az istváni útra – ez a feladat messiást követel. Milliók érzik úgy, hogy abnormális a másik magyart jobban utálni, mint egy idegent, akivel nem fűz össze közös nyelv, kultúra és történelem. Megtörni a turáni átkot, megbékíteni a gyűlölködő kurzusokat, a nemzetet újraegyesíteni, és konszolidálni a magyar közéletet – ez a feladat messiást követel. Milliók érzik úgy, hogy abnormális százhetvenhat éve hiába várni az 1848-as áprilisi törvények teljesülésére. Modernizálni Magyarországot, a félbemaradt polgárosodást végre elvégezni, úgy működni, érezni, gondolkodni és élni, mint az európai népek családja, és nem úgy, mint a sztyeppéket uraló, hatalmas és dicsőséges nagykán népei és segédnépei – ez a feladat messiást követel.

Az általános iskola nyolc osztályának elvégzésén túl mindenki érti, hogy Magyar Péter nem abban az univerzális és totális értelemben véve a messiás vagy nem a messiás, mint amelyben messiás Jézus Krisztus. Jézus Krisztus a halandóság kríziséből az emberiséget megváltó messiás – ez a fogalom abszolút értelmezési kerete. A képletes beszélő ugyanakkor utalhat ezzel egy szűkebb vonatkoztatási rendszerre: a messiás egyfajta krízisből megváltó személy. Magyar Péter így értelmezve lélekben tizenötmillió magyart az illiberális államrendnek és az FSZB behálózottságának a nemzeti kríziséből megváltó vagy meg nem váltó messiás. A csúfolódók is így értik.

Magyar Péter politikai innovációja a Fidesz elárulást megelőző identitásának és az ellenzék rendszerkritikai narratívájának ötvözése. Fideszes stílus és ellenzéki tartalom, ami jól láthatóan működik. A balliberális ellenzék pártjai a letaglózó erejű ütést ugyanúgy a látóterük vakfoltjából kapják, mint a Fidesz és a Mi Hazánk – teljes zavarodottság a reakció. A megváltás nem az, hogy Magyar Péter megbuktatja Orbán Viktort, és teljhatalommal a helyébe lép, hanem az, hogy Orbán Viktor először elveszíti a féltő gonddal tenyésztett és Gyurcsány Ferenc által vezetett háztáji ellenzékét, másodszor elveszíti az országgyűlési többségét és így a kormányzóképességét, harmadszor pedig elveszíti a mélyállam meg a hűbéres oligarchia feletti uralmát, Magyarországon kinyílik a politikai küzdőtér, s ennek nyomán arányos választásokon tényleges népképviselet és politikai váltógazdaság létesül. Az első lépés június 9-én félig meg is valósulhat.

Ki Magyar Péter? Kár hallgatni arról, hogy ez jelenleg csak egy részben kitöltött rovat, és hogy a megfejtés nyomokban illiberalizmust tartalmaz. Talán érdemes inkább így feltenni a kérdést: kinek kell lennie Magyar Péternek, hogy messiássá váljon Magyarországon? Az Orbán-rendszert egy zár védi – Magyar Péter feladata, hogy az egyetlen olyan kulccsá váljon, amely kinyitja a zárat. A kulcs kellő alakja a messiás eljövetele – amíg azzá válik, legfeljebb Magyar Péter lehet. Meggyőződésem szerint ezt a műveletet minden rendszerváltásban érdekelt magyar értelmiséginek segítenie kell. Fontos és hasznos kellő tanácsot, szempontot, referenciát és identitást adni Magyar Péternek, de érteni kell, hogy bárki is teszi ezt, csak kibic: Magyar Péteré a felelősség, a 2024-es meg a 2026-os parti minden jel szerint az ő leosztása lesz, úgyhogy annak, aki hiányolja tőle az orosz befolyás határozottabb elutasítását vagy az Európa-víziót, tudomásul kell vennie, ha ő mégis azokra az ösztöneire hallgat, amelyek idáig eljuttatták.

Az ellenzéki többség ma már belátta Magyarországon, hogy a messiás a varsói gyorssal érkezik: az kell, hogy legyen Magyarországnak, ami Lengyelországnak Donald Tusk – a nemzeti radikális rendszer a kultúrharc barikádjaival védelmezi magát, úgyhogy csakis és kifejezetten jobbközépről leváltható. Akár Magyar Péterből, akár másból válik végül a messiás, félreérthetetlen, hogy az evolúciója a Jobbik néppártosodása óta zajlik Magyarországon. Túl nehéz volt Vona Gáboron a gárdamellény: a gyorsvonat 2018-as járata elakadt. Hiába győzte le párton kívüliként Márki-Zay Péter négy országgyűlési párt jelöltjét az előválasztáson, végül túl nagy feladat volt meglátni benne a kompetens vezetőt: a 2022-es szerelvény kisiklott. Természetesen semmi garancia nincs arra, hogy a 2026-os vonat célba ér, a menetrend folyamatos fejlődése azonban annak biztosítékát hordozza, hogy Varsó és Budapest között nem lehet örökre megállítani az időt. Nem kell félni a szótól, hogy messiás. Rémüljön meg az, aki még mindig hinni tud Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc húsz éve tartó rendszerében.

Olvasna még Puzsér Róberttől? Kattintson!

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/19. számában jelent meg május 10-én.