A KSH szerint 645 ezer volt a bruttó átlagkereset itthon áprilisban

A KSH szerint 645 ezer volt a bruttó átlagkereset itthon áprilisban

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

645 300 forint – a Központi Statisztikai Hivatal szerint ennyi volt idén áprilisban itthon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 444 000 forint volt. Mindkét összeg magasabb a tavaly ugyanekkorinál, a bruttó 13,5, a nettó 13,4 százalékkal. 

A KSH adatai szerint a bérek úgynevezett mediánértéke már jóval alacsonyabb, a bruttó esetében 516 000, a nettónál pedig 357 900 forint, de ez is 16-17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A reálkereset is nőtt 9,5 százalékkal a tavaly áprilishoz viszonyítva, a 3,7 százalékos infláció mellett. 

Az adatok szerint a pénzügyi szolgáltatás területén dolgozók kerestek legjobban, náluk a bruttó átlagkereset idén áprilisban meghaladta az 1 millió 180 ezer forintot. Az információs és kommunikációs szektor követi több mint 1 milliós bruttó keresettel, míg az energiaiparban 880 ezer volt a bruttó fizetés. A KSH számai szerint még az egészségügyi és szociális ellátás területén is majdnem 700 forint volt a bruttó átlag az idei év elején.