A Fidesz háborús kampánya

A Fidesz háborús kampánya

A Fidesz háborúpártizós plakátja a Balaton közelében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Úgy tűnik, nemcsak a káposzta jó még egyszer felmelegítve, hanem a háború is. A Fidesz visszatér a két évvel ezelőtt fényesen bevált kommunikációs üzenethez, miszerint a kormányoldal a béke garanciája, az ellenzék pedig háborúpárti. Pedig a 2022-es választási kampány óta történt egy s más, például váratlanul megjelent a politikában Magyar Péter. Sebaj, ellene is háborút kell viselni – mármint kommunikációs háborút, az eszközökben most sem válogatva.

Az orosz–ukrán háború témáját a kormányoldal folyamatosan napirenden tartotta az elmúlt két évben, de az eredeti terv szemmel láthatóan inkább az volt, hogy a NER vezetői elsősorban a már jól megszokott, ennélfogva a szavazóik számára jól beazonosítható „Brüsszel”-ellenes paneleket fogják használni a választási kampányban, kiegészítve a szuverenitásvédelemmel (ennek megerősítéséül még külön hivatalt is felállítottak). Orbán Viktor tavalyi kongresszusi beszédéből kiderült, hogy a negatív kampányelemek mellett arra is hangsúlyt kívánnak majd helyezni, hogy az infláció okozta nehézségeknek immáron vége, és fokról fokra ismét jobb lesz az emberek életszínvonala. A kegyelmi botrány, majd Magyar Péter berobbanása azonban durván keresztülhúzta a Fidesz számításait, a kormánypárt egészen április első feléig elvesztette az irányítást a politikai kommunikációs folyamatok felett. Nem véletlenül váltott a miniszterelnök-pártelnök kommunikációs igazgatót, Hollik Istvánnak mennie kellett, és Menczer Tamás külügyi államtitkár feladata lett, hogy a párt végre ne csak kullogjon a gyorsan pörgő események után. (A magyar politika diszfunkcionális voltát mutatja az is, hogy az ellenzéket nemegyszer durván támadó Menczer a külügyek egyik vezetője lehetett, holott jobb helyeken a külpolitika a nemzeti érdekek olyan területét jeleníti meg, amelyben kisebb hőfokú a pártpolitikai csatározások hevessége.)

• Miért lépett szintet a Fidesz a háborús riogatásban?
• Mennyire lehet ez sikeres?
• Hogy próbálják elérni, hogy Magyar Péter mondjon egy-két rossz mondatot?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 23-ig kapható 2024/20. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!