Putyin először ment külföldre, amióta újra elnökké választották

Putyin először ment külföldre, amióta újra elnökké választották

Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök hivatali esküt tesz a beiktatási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2024. május 7-én. (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Alekszandr Kazakov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétnapos látogatásra Pekingbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik. Ez Putyin első külföldi látogatása azóta, hogy megkezdte ötödik elnöki ciklusát, írja a BBC. Az orosz elnök gépe helyi idő szerint hajnalban landolt a pekingi reptéren, ahol Hszi Csin-ping személyesen fogadta Putyint.

Az orosz elnök a kínai államfő meghívására érkezett Kínába, a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint várhatóan „részletesen megvitatják az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát”, valamint „meghatározzák az orosz-kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit”, és megemlékeznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is. Putyin Peking után Harbinban részt vesz a 8. orosz-kínai expón, és találkozik majd a helyi műszaki egyetem diákjaival és tanáraival is. Az orosz elnök legutóbb tavaly októberben járt Pekingben, az Egy övezet, egy út fórum vendége volt, ott tárgyalt Orbán Viktorral is. A kínai elnök pedig a múlt héten járt Magyarországon, a látogatás nagyrészt a sajtó kizárásával zajlott.