Találatot kapott egy gázai menekülttábor, legalább ötvenen meghaltak

Találatot kapott egy gázai menekülttábor, legalább ötvenen meghaltak

Kráterek a dzsabáliai táborban a légicsapás után. (Fotó: Verum Reports Twitter-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább ötvenen meghaltak, 150-en pedig megsérültek a sűrűn lakott dzsabáliai menekülttáborban a helyi egészségügyi minisztérium szerint. A Hamász terrorszervezet szerint a robbanást egy izraeli rakétacsapás okozta, ugyanakkor a BBC még dolgozik az eset részleteinek ellenőrzésén.

Legalább ötvenen meghaltak, 150-en pedig megsérültek egy izraeli légicsapásban a gázai Dzsabáliában található menekülttáborban – jelentette a Hamász terrorszervezet ellenőrzése alatt álló egészségügyi minisztérium és egy közeli indonéz kórház igazgatója kedden. Izrael egyelőre nem kommentálta a bejelentett robbanást. A BBC cikke szerint a Gázavárostól északra fekvő táborban idén júliusban mintegy 116 ezer palesztin menekültet regisztráltak, akik mindössze 1,4 négyzetkilométeren élnek, tehát rendkívül sűrűn lakott területről van szó. Dzsabália olyan területen fekszik, amelyet Izrael evakuációs zónává nyilvánított. A helyszínen készült felvételeken hatalmas kráterek láthatók, az emberek túlélőket keresnek és holttesteket húznak ki a romok közül. A 444 szerint a terroristák fészkéül szolgáló, általuk épített alagútrendszer egy része pont a tábor alatt húzódik.

A Gázát uraló Hamász fegyvereseinek október 7-i támadására válaszul az izraeli hadsereg első lépésként folyamatos légicsapásokat mért a Hamász állásaira, raktáraira, logisztikai központjaira és parancsnokaira, majd az Izraeli Védelmi erők (IDF) katonái több ponton behatoltak Gázába, céljuk a terület felszabdalása lehet. 

A Reptér legújabb adásában Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértővel arról beszélgettünk, hogy Izrael meg tudja-e semmisíteni a Hamászt, és hogyan néz ki belülről az izraeli haderő szárazföldi művelete a Gázai övezetben. 

Frissítés: 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vállalta a felelősséget a dzsabáliai menekülttáborban történt robbanásért. Daniel Hagari szóvivő állítása szerint egy Hamász-parancsokot vettek célba, az akcióban sikerült megölniük Ibrahim Biarit, aki az október 7-i támadások egyik végrehajtója volt. Az IDF szerint Biari mellett több másik terrorista is meghalt, amikor összeomlott a földalatti infrastruktúra. Hagari szerint a Hamász továbbra is élő pajzsként használja a civil lakosságot, és a terroristák szándékosan lakóházak alatt alakítják ki az infrastruktúrájukat.