Titkos dokumentumok szivárogtak ki egy izraeli csapás előkészületeiről

Titkos dokumentumok szivárogtak ki egy izraeli csapás előkészületeiről

Az izraeli hadsereg légicsapást mér az Iránból támogatott libanoni síita milícia, a Hezbollah fegyverraktáraira és egyéb épületeire Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében 2024. október 6-án (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomozást folytat az Egyesült Államok Irán Izrael általi megtámadásáról szóló titkos dokumentumok jogosulatlan kiadása miatt – írja az Associated Press (AP) három amerikai tisztviselőtől származó információk alapján. A cikk szerint a dokumentumokat az Egyesült Államok Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynöksége és a Nemzetbiztonsági Ügynöksége készíthették egy Irán elleni esetleges izraeli csapás előkészületeiről.

A kiszivárgásról szóló vizsgálat azt szeretné felderíteni, hogyan jutottak hozzá illetéktelenek a dokumentumokhoz, beleértve azt is, hogy az amerikai hírszerzés valamely tagja szándékosan szivárogtatta-e ki, vagy más módszerrel, például hackeléssel szerezték meg. Vizsgálják azt is, hogy más hírszerzési információk is veszélybe kerültek-e, és hogy ki férhetett hozzá a dokumentumokhoz a közzététel előtt.

A Pentagon nem kommentálta az ügyet, ahogy az izraeli hadsereg sem reagált az AP megkeresésére.

A két dokumentumot október 15-én és 16-án keltezték, pénteken egy iráni, Middle East Spectator néven futó Telegram-csatornán tették közzé, először azt állítva, hogy az amerikai hírszerzésből, később azt, hogy a védelmi minisztériumból származnak. A Middle East Spectator nyilatkozata alapján a dokumentumok először egy privát Telegram-csoportban jelentek meg, mielőtt a csatorna felhasználója magánüzenetben megkapta őket. A jelentések szerint a dokumentumok műholdfelvételeket tartalmaznak egy Irán elleni esetleges izraeli katonai csapás előkészületeiről – írja a Politico.