Több mint egy év szabadságvesztésre ítélték Joshua Wong hongkongi aktivistát

Több mint egy év szabadságvesztésre ítélték Joshua Wong hongkongi aktivistát

Tüntetők Hongkongban (Fotó: Reuters/Laurel Chor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy év szabadságvesztésre ítélték Joshua Wong hongkongi aktivistát szerdán egy tavalyi kormányellenes tüntetésen betöltött szerepéért, miután Wong és két társa bűnösnek vallotta magát – adta hírül internetes kiadványában a hongkongi South China Morning Post napilap.

Wong a vele együtt vádolt Ivan Lam és Agnes Chow ellenzéki aktivisták még a múlt hét elején közölték, hogy elismerik bűnösségüket, és készek elfogadni a rájuk kiszabott börtönbüntetést, abban reménykedve, hogy kiállásukkal ráirányíthatják a figyelmet a hongkongi büntetőjogi rendszerre, amelyet szerintük „Peking manipulál”. A 24 éves Wongot 13 és fél hónap, Chow-t 10, Lamet pedig 7 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A South China Morning Post tudósítása szerint az ügyészek a tárgyaláson úgy állították be Wongot mint a tavaly június 21-én engedély nélkül zajló demonstráció vezetőjét, videófelvételeket mutatva be arról, ahogyan hangosbemondón keresztül bíztatta a jelenlévőket, hogy hozzanak magukkal még több embert, és „ostromolják meg a rendőr-főkapitányságot”. Wong bűnösnek vallotta magát engedély nélküli gyülekezés szervezésének és részvevők toborzásának vádpontjaiban, az ügyészek pedig ejtették az eredetileg ellene felhozott vádpontot az engedély nélküli gyülekezésen való részvételről.

Joshua Wong 2014-ben vált ismertté a demokráciapárti, „esernyős forradalom” nevű diákmozgalom egyik vezetőjeként. Három éve, 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették fel, többször megfordult már Washingtonban, és arra kérte a kongresszust, hogy támogassák a hongkongi demokráciapárti mozgalmat Peking egyre növekvő befolyásával szemben. Wong kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.