Többen kapták meg az első oltást Németországban, mint Nagy-Britanniában

Többen kapták meg az első oltást Németországban, mint Nagy-Britanniában

Jens Spahn német egészségügyi miniszter védőmaszkot visel a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellári hivatalban 2021. május 19-én (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Maja Hitij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többen kapták meg az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás első adagját Németországban, mint Nagy-Britanniában – közölte a német szövetségi egészségügyi miniszter. Jens Spahn Twitter-bejegyzésében rámutatott, hogy Németország a hat hónapja elindított oltási kampányban első alkalommal előzte meg az első adag oltások számában Nagy-Britanniát.

A berlini szövetségi kormány összesítése szerint a tavaly december 26-án kezdődött kampányban péntekig 44 363 821 ember – a lakosság 53,3 százaléka – kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással 28 915 700 ember – a német lakosság 34,8 százaléka – rendelkezik. A brit kormány pénteki adatai szerint az Egyesült Királyságban 43 877 861-en kaptak legalább egy adag oltást. Közülük 32 085 916-an rendelkeznek teljes oltással. Utóbbinál ezek az arányszámok lakosságarányosan még mindig jobbak a németnél: 64, 63 százalék kapott legalább egy, míg 47,26 százaléknak már a másodikat is beadták.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer-BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Valamennyi típust együttvéve 74 232 015 adag érkezett, a készlet 96,2 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag – több mint 52 millió adag – az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Akadnak, akik már úgy vélekednek, ez sose fog bekövetkezni. Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését közben nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Németországban május eleje óta gyengül a vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amely alacsonyabban tetőzött, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullám. A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták.

A német járványügyi központ, a Robert Koch Intézet vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 538 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 40 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 842-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 726 710 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 8 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 16 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 90 754-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.