Tömegével érkeznek Argentínába szülni a terhes orosz nők

Tömegével érkeznek Argentínába szülni a terhes orosz nők

Terhes nő a repülőn (képünk illusztráció). Fotó: Glenaegles Hospital

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az argentin bevándorlási hivatal egyre nagyobb gyanakvással figyeli azokat a várandós orosz nőket, akik az utóbbi időszakban egyre nagyobb számban érkeznek az országba. A vádak szerint ők nem turisták, hanem szándékosan a dél-amerikai országban akarják világra hozni gyermeküket, hogy ezáltal a babák – majd ők maguk is – argentin állampolgárokká váljanak. Vagyis így emigrálnak Oroszországból, vagy csak a második állampolgársággal járó privilégiumok lebegnek a szemeik előtt.

Az argentin bevándorlási hivatal igazgatója Florencia Carignano pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, hiszen orosz „utazási irodák" vagyonokat keresnek azzal, hogy a terhességük végső időszakában járó orosz nőket utaztatnak Argentínába, sőt, még a kórházi ellátást is leszervezik nekik. A reklámjaik szerint, ha Argentínában születik a baba, akkor pofon egyszerű mindkét szülőnek megszereznie az argentin állampolgárságot.

Csütörtökön egyetlen repülőjárattal 33 terhes orosz nő érkezett az országba, a terminusuk 32-34. hetében. Néhányukat először nem engedték be az országba, minthogy azonban nem szegnek meg semmilyen törvényt (hiszen nem tiltja semmi a várandósok utazását), végül beléphettek Argentínába.

Argentína egyelőre azon kevés ország közé tartozik, ahová az oroszok vízum nélkül utazhatnak. Tavaly összesen 10.500 terhes orosz nő érkezett Argentínába. Nagyjából a felük már az utolsó trimeszterben volt. Közülük 7000-en a szülés után elhagyták Argentínát, de helyi ügyvédek segítségével állampolgárságért folyamodtak az egész családnak.

(Guardian)