Ukrajna már használja a Romániától kapott Patriot-rendszert

Ukrajna már használja a Romániától kapott Patriot-rendszert

Képünk csak illusztráció! Német Patriot légvédelmi rendszer rakétakilövő egysége Fort Blissben (Fotó: Mark Holloway/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön a bukaresti sajtóban nagy teret kapott a hír: munkába állt Ukrajnában a Romániától kapott Patriot rakétaelhárító rendszer. Zelenszkij egy szerdai beszédében külön meg is köszönte Bukarestnek az adományt, a román külügy pedig azt emelte ki, hogy az Ukrajnával szomszédos ország is fenyegetve érzi magát, hiszen többször érték el a területét orosz rakéták maradványai.

Október 2-án az ukrajnai Izmailt ért orosz támadás miatt készültségbe kellett állítani a román légierő F-16 vadászgépeit is. Bukarest a rendelkezésére álló négy Patriot-rendszerből egyet küldött Kijevnek: a hivatalos megfogalmazás szerint „kölcsön, ingyenes használatba adták” az orosz légitámadások elhárításához. Keleti szomszédunk egyébként hét ilyen rendszert vásárolt Amerikából, összesen több mint 3,9 milliárd dollár értékben. Eddig négyet szállítottak le, de csak kettő volt használatban – a harmadikat ez év végére tervezték üzembe állítani, a negyediket pedig 2025 első felében.

A Patriot-rendszer a román hadsereg legújabb és eddigi legdrágább beszerzése – a legújabb verziót vették meg, és ezen túlmenően Románia is csatlakozott egy NATO által irányított beszerzési programhoz, amelynek keretében 200 darab PAC-2 GEM-T PAC-2 rakétát is vásárolnak mintegy 1 milliárd eurós becsült költséggel. Mivel most világszerte hatalmas a kereslet ezekre a védelmi rendszerekre, az utolsó három légvédelmi egység szállítása csak 2027-re várható.

Zelenszkij egyébként szerda este arról is beszélt: az ukrán-román közös határon elképzelhető lenne a közös légvédelem is – ahogy az a Közel-Keleten működik, ahol az Izrael felé tartó rakétákat a harmadik ország légvédelme lövi le.

Címkék: Ukrajna, Románia, Patriot