Utcát klimatizál Bécs

Utcát klimatizál Bécs

Klimatizált utca Bécsben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan kutyameleg lesz Bécsben is, éppen ezért elindult egy projekt, amely keretein belül a város hetedik kerületében egy teljes utcát klimatizálnak.

A tudósok az évszázad végéig 50-55 extrém meleg nappal számolnak, ami nem túl jó hír Bécs azon kerületének, ahol szinte alig lehet zöld területtel találkozni. Egy új terv keretében a Neubau nevű városrészt nemcsak sűrű lombkoronával rendelkező fákkal fogják beültetni, de permetkapukkal és több utcai vízvételi lehetőséggel is ellátják majd.

Összesen öt permetkapu, öt pergola védett ülőhelyekkel felszerelve, harminckét karosszék, öt nagyobb vízvételi lehetőség és huszonnégy fa fogja a járókelőket a meleg nyári napoktól megóvni és felfrissülést biztosítani. A klimatizált utca kialakítása 2,4 millió euróba, azaz 768 millió forintnak megfelelő összegbe kerül majd, amelynek 70 százalékát a központi költségvetéséből finanszírozza az osztrák főváros. Az építési munkálatokat év végére fejezik be.

Bécsben nem csak az emberekre, hanem a kutyákra is gondolnak: számukra ivókutakakt hoznak létre. Eva Persy, Bécs állatvédelemért felelős ombudsmanja különböző tippekkel látja el a gazdikat – például a kánikulában saját készítésű májkrémfagyival vagy hűtőmellénnyel hűthetik le kedvenceiket. Jó tudni, hogy nemcsak az embereknek káros az UV sugárzás, ezért érdemes az ebek legérzékenyebb pontjait ( fül, has, orr) napvédő krémmel bekenni.

Ötezer euróval támogatják a digitális továbbképzésen résztvevőket - Bécsben | Magyar Hang

Úgy tűnik, lehet kézzel fogható, valódi támogatási programot is elindítani, igaz, ehhez a magyar határtól nyugatra, az osztrák fővárosban kell élni. A Digi-Winner címmel indított program során - össztámogatási értéke 5 millió euró - minden digitális továbbképzésben részt vevő bécsi lakos akár ötezer eurós (1,59 millió forintos) támogatást kaphat, ha elvégzi a tanfolyamokat.

Bécs a jelek szerint presztizskérdést csinál abból, hogy megőrizze a legélhetőbb város címet: az elismerést a Mercer nemzetközi tanácsadó vállalat adományozza az életminőség alapján.