Valótlan fotót terjesztenek a Trump elleni merényletkísérlet elkövetőjéről

Valótlan fotót terjesztenek a Trump elleni merényletkísérlet elkövetőjéről

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (k) feltartja kezét, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen 2024. július 13-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terjednek az összeesküvés-elméletek és valótlan információk a Donald Trump elleni merényletkísérlet elkövetőjéről, Thomas Matthew Crooksról. Az utóbbi hét egyik legvirálisabb fotója feltehetően az volt, melyhez azt a feliratot fűzték hozzá: „valaki csodálkozik azon, hogy miért nem használják a lövöldözőről ezt a fotót?” A Pink News szerint a kép első felhasználója az a Paul Hookem lehetett, aki rendszeresen oszt meg hasonló tartalmakat. A posztot ugyan azóta törölte, de addigra már hétmilliós megtekintést ért el, és olyan jobboldali amerikai közszereplők is elkezdték terjeszteni, mint Alex Jones, illetve a kriptovalutákban utazó influenszer, Matt Wallace. A fotóval a terjesztők célja nyilvánvalóan azt sugallni, hogy az elkövető transznemű volt. Az Erin in the Morning nevű hírlevelet szerkesztő Erin Reednek azóta megszólalt a képen látható, Rose-nak nevezett személy, aki elmondta, semmi köze a helyszínen a titkosszolgálat emberei által lelőtt merénylőhöz. Egyébként a Thomas Matthew Crooksról eddig kiadott fotók alapján egyértelműen látható is, hogy nem ugyanarról a személyről van szó. A hasonlóságot az erősítheti, hogy a merényletkísérlet elkövetője, aki egyébként nem transznemű, szintén hosszú hajú volt.

Az FBI egyelőre nem tudta azonosítani a lövöldöző indítékait, jelenleg is elemzik a számítástechnikai eszközeit. A New York Times szerint korábban nem kötődött a nevéhez erőszakos cselekmény, és jobbára videójátékokkal, sakkal és programozással töltötte az idejét.

A Reuters közben azt írja, létrehoztak egy azóta törölt Instagram-profilt is Thomas Matthew Crooks néven, mely pedig a leírásában a börtönben meghalt szexuális bűnözőre és üzletemberre, Jeffrey Epsteinre tett utalást. Az amerikai jobboldal rendszeres hivatkozási forrása lett az elmúlt években Epstein, az összeesküvés-elméleteket pedig táplálják az olyan valós információk is, melyek szerint a férfi ügyfelei között valóban ott volt számos ismert ember. Ami viszont nem jelenti, hogy ők mind pedofil elkövetők lettek volna, csak annyit, hogy ismerték Epsteint, és valószínűleg volt kapcsolatuk (felnőtt) prostituálttal. Az eddig megismert bírósági iratok szerint ugyanakkor Epstein bizonyosan részt vett fiatal- vagy kiskorú lányok szexuális kihasználásában, illetve prostituáltként való dolgoztatásukban.

Az említett Instagram-profil nyilvánvalóan szintén nem Crookshoz kötődött, azt utólag hozta létre valaki. Hasonlóképp valótlannak bizonyultak azok az eddig terjesztett konteók is, melyek szerint a helyszínen szándékosan nem igyekeztek eléggé védeni a rendezvényt, vagy hogy a merényletkísérlet megtervezett trumpista akció lett volna arra, hogy az elnökjelöltet végül jobb helyzetbe hozza.