Vizsgálják Marine Le Pen 2022-es kampányának finanszírozását

Vizsgálják Marine Le Pen 2022-es kampányának finanszírozását

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Le Monde számolt be róla, hogy a francia politikai finanszírozási nemzeti bizottság vizsgálatot indított sikkasztás, hamisítás és csalás gyanúja, illetve egy választási kampányban részt vevő jelölt hitelfelvétele miatt Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányával kapcsolatban.

Franciaországban 1988-ban törvényt hoztak a kampányköltések átláthatóságának növelése érdekében. A jelölteknek a választások után két hónappal kell benyújtaniuk számláikat az illetékes hivatalhoz, amely ellenőrzi a szabályszerűséget és dönt a költségek jóváhagyásáról. Marine Le Pen 2022-es kampányára 11,5 millió eurót költött, de a bizottság nem hagyta jóvá pártjának 300 ezer euró buszbérlési költségét, amit Le Pen megfellebbezett, majd elengedte az ügyet. Hasonló eset történt 2017-ben is, amikor 873 576 eurónyi költséget utasítottak el, nagyrészt a Nemzeti Front (a Nemzeti Tömörülés elődje) hitelei miatt. Emellett júniusban helybenhagyták a 2012-es parlamenti választások túlszámlázása miatti ítéletet, és Le Pen szeptemberben bíróság elé áll az uniós pénzek jogtalan felhasználása miatt.

A 2022-es kampányhoz Le Pen 10,7 millió euró, vagyis közel 4,2 milliárd forint hitelt kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó akkori MKB Banktól. A Financial Times akkoriban azt írta, hogy értesülései szerint a hitelt Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására folyósíthatták. Marine Le Pen pártja, a szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés vasárnap a korábbi várakozásokkal ellentétben csak a harmadik legtöbb mandátumot érte el a francia nemzetgyűlési választáson. Hétfőn derült ki, hogy a párt csatlakozik a Patrióták Európáért nevű európai parlamenti frakcióhoz, amelynek Orbán Viktor az egyik társalapítója.