Washington Post: egy ukrán tiszt irányította az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadást

Washington Post: egy ukrán tiszt irányította az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadást

A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy 48 éves ukrán ezredes, Roman Cservinszkij irányította az Északi Áramlat gázvezeték ellen intézett tavaly szeptemberi támadást – idézte az amerikai The Washington Post napilap cikkét a 444. Az amerikai lap ukrán és európai tisztviselők, valamint a művelet részleteit ismerő személyek segítségével és beszámolói alapján rakta össze a 2022. szeptember 26-án történt szabotázs akciót.

A The Washington Post cikke azt írja, az ukrán különleges műveleti erőinél dolgozó ezredes nem egyedül dolgozott, és nem is ő tervezte meg az akciót, hanem magas rangú tisztek utasításait teljesítette. Ezek a magas rangú tisztek Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak feleltek. A források szerint Cservinszkij egy hatfős csoportot vezetett. Hamis személyazonosság alatt hajót béreltek, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanóeszközöket helyeztek el a gázvezetéken. A férfi ügyvédjén keresztül azt állította, hogy minden állítás és találgatás az orosz propaganda hatására terjedt el alaptalanul.

A lap amerikai hírszerzési információkra hivatkozva azt írta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott a vezeték szabotálásának terveiről. Az eset a lap szerint jól mutatja az ukrán vezetésen belüli belső rivalizálást, ahol a hírszerzés és a katonai szárnyak gyakran kerülnek szembe a politikai vezetéssel.

– A tervezésben és a kivitelezésben részt vevők mindegyike közvetlenül Zaluzsnijnak jelentett, így Zelenszkij nem tudhatott róla – írja a lap a CIA által szerzett hírszerzési információkra hivatkozva. Csernyinszkijt jelenleg egy kijevi fogdában tartják, és azzal vádolják, hogy visszaélt a hatalmával. A hatóságok szerint az ezredes az ukrán biztonsági szolgálat és a fő hírszerzési igazgatóság jóváhagyása nélkül próbált meg műveletet végrehajtani. A művelet kudarcot vallott és az ukrán hadseregnek több vesztesége is lett az esetből.

Az Északi Áramlat gyakorlatilag visszafordíthatatlan károkat szenvedett. Az 1-es vezeték, illetve a 2-es vezeték A-jelű csöve olyan sérülésekete szenvedett, hogy azóta is működésképtelen. (Egyedül a B-jelű vonalon lehetne gázt szállítani Oroszország irányából Németország felé a Balti-tengeren át, ám ez a vezeték sem működik jelenleg.) A német kormány korábban úgy nyilatkozott, hogy a robbantás óta a vezetékeket a tenger is korodálta, így gyakorlatilag helyrehozhatatlan kár keletkezett bennük. Mérnöki vélemények szerint a sérült szakaszt teljes egészében ki kellene cserélni. Az oroszok – akik a mai napig tagadják, hogy bármi közük lenne a szabotázshoz – korábban 500 millió dollárra saccolták a javítási munkálatok költségét.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem reagáltak a The Washington Post által leírt történetre.