Csák János döntené el, hogy milyen könyvek kerülhessenek a könyvárakba

Csák János döntené el, hogy milyen könyvek kerülhessenek a könyvárakba

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a bicskei Lajtha Ház Kulturális Központ ünnepélyes megnyitóján 2024. március 16-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb részleteket közölt a Telex a korábban kiszivárgott új kulturális törvénytervezetből, amely a korábbinál is erőteljesebb központosítást hozna a kultúra minden területén. A cikk szerint az új terv egyik fontos újítása a Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium létrehozása, amely a minisztérium iránt teljesen lojális szervezet lenne, hiszen az elnöke maga a miniszter lenne, a tagjait pedig ő nevezné ki.

A tanácsadó testületként működő kuratórium papíron azért dolgozna, hogy „minőségi, értékalapú” könyvek kerüljenek minden ötezer fő alatti település könyvtárába. Vagy ahogy a szöveg nevezi a kisebb települések művelődési házait: a közösségi terekbe. Ezt a kuratóriumot egy későbbi kormányrendelet szabályozná, így sokat még nem lehet tudni erről a testületről. De ahogy a Telex egyik forrása fogalmazott, nem nehéz benne azt a szándékot feltételezni, hogy ezeken a településeken a mezei látogató ne ütközhessen bele, mondjuk, a Meseország mindenkié kötetbe, vagy a kormány kultúrpolitikájával kritikus szerző művébe.

Eddig a kisebb könyvtárak számára a helyi érdekeltségű művek és népszerűbb kiadványok beszerzése volt a norma, ez változhat most azzal, ha egy kuratórium ad tanácsot a gyűjtemények összeállításához – írja a Telex.