Elhunyt Pécsi Ildikó

Elhunyt Pécsi Ildikó

Pécsi Ildikó 1966-ban (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December 5-én, gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, Gödöllő város díszpolgára – közölte a város a honlapján. Pécsi Ildikó 80 éves volt.

A 2010-es díszpolgári kitüntetése átvételekor, mint mondta, mindössze 9 éves volt, amikor először látogatott el Gödöllő máriabesnyői részén letelepedett keresztszüleihez, és azonnal beleszeretett a településbe. 1960-ban vásárolták meg azt a máriabesnyői telket, ahol 1971-ben férjével, Szűcs Lajossal felépítették otthonukat. 1994 óta volt állandó lakója városunknak, amit ő maga egyszerűen csak „Gödöllőkének” nevezett – olvasható a város honlapján. Pécsi Ildikót Gödöllő önkormányzata saját halottjának tekinti.

Munkásságát 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes, nagy népszerűségnek örvendő, sokoldalú művészi munkásságáért, előadóművészi tevékenységéért. Idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal jutalmazta.

A Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Az évek során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház (1962-66), a Vígszínház (1966-70), a Mikroszkóp Színpad (1970-73), a kecskeméti Katona József Színház (1973-76), a Radnóti Színház (1976-85), a Népszínház (1985-90) és 1990 után évekig a József Attila Színház társulatának. 1994 és 1998 között országgyűlési képviselő is volt. Sokat foglalkoztatott film- és tévészínésznő volt. Jelentős szerepet kapott az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, amelyben Tímár Mihály szerelmét, Noémit játszhatta 22 évesen. Országos ismertségét, népszerűségét a tévésorozatokban (például: a A Tenkes kapitányában és a Lindában) játszott alakításai is erősítették.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton közleményben tudatta az MTI-vel, hogy Pécsi Ildikót saját halottjának tekinti.

Pécsi Ildikó az utóbbi időben sokat betegeskedett, amióta elhunyt szeretett férje, Szűcs Lajos. November közepén számoltunk be róla, hogy huszonnégyórás felügyelet alá került – írj a Blikk. A művésznőt a tragédia és párja betegsége nagyon megviselte, 14 kilogrammot fogyott, legyengült. Lelkileg és fizikálisan is belebetegedett a gyászba.

Címkék: Pécsi Ildikó