Elindult a múzeumok online elérhető tartalmainak keresőoldala

Elindult a múzeumok online elérhető tartalmainak keresőoldala

Az aquincumi legio II adiutrix katonai táborának rekonstruált romjai a budapesti Flórián téren előtérben az erőd déli kapujával, a Porta decumanával (Fotó: Balogh Gergő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult a Virtuális Mozaik Múzeumtúra, a múzeumok online elérhető tartalmainak keresőoldala, jelentette az MTI. „A zárva tartó múzeumok, hogy kapcsolatban maradhassanak látogatóikkal, számos kulturális anyagot, kiállítást és gyűjteményt tettek elérhetővé online. Az újonnan elindult oldal célja, hogy összegyűjtse és egy oldalon megjelenítse a múzeumok digitális tartalmait” – olvasható a Mozaik Múzeumtúra keddi közleményében.

Mint írják, a weboldalon a pedagógusoknak a digitális oktatást segítő tartalmak és múzeumpedagógiai foglalkozások közzétételével nyújtanak segítséget. A közleményben kiemelik, hogy az oldalon igyekeznek sokszínű tartalmakat megjeleníteni múzeumi partnereink segítségével. Már csaknem 150 digitális tartalom érhető el, többek között audio-tárlatvezetések, virtuális kiállítások, épületbejárások, múzeumpedagógiai foglalkozások, online gyűjtemények, adatbázisok és folyóiratok.

Az oldalon megjelenő tartalmakat hashtagekkel látták el, különböző kategóriára, tematikára, korosztályra vagy akár a keresett múzeum nevére lehet szűrni, így első kézből juthatnak az érdeklődők a számukra legfontosabb információkhoz. A szűrés után megkapják a megfelelő találatokat, és a kiválasztott tartalom képére klikkelve annak weboldalára jutnak el.

A JSTOR is ingyenessé tette tartalmait a kutatók és a köz számára is | Magyar Hang

A világ egyik legnagyobb online szakcikk-gyűjteményének akciója a tudományos intézeteknek és a kutatóknak kíván segíteni, de sok mindenhez bárki más is hozzá tud férni.

Mivel az oktatáshoz egy friss kutatás szerint a pedagógusok szívesen használják fel a múzeumok vizuális anyagait, ezért összegyűjtötték a magyarországi múzeumok YouTube-csatornáit, ahol mindenki választhat a megfelelő tartalmak közt – írják. Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról a mozaikmuzeumtura.hu weboldalon található, az új oldal pedig ezen linken érhető el.

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában valósul meg.