Már a József és a színes, szélesvásznú álomkabátban sem lehet szivárvány

Már a József és a színes, szélesvásznú álomkabátban sem lehet szivárvány

A József és a színes, szélesvásznú álomkabát Tulane Egyetemen bemutatott előadása (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex egyik olvasója számolt be arról, hogy a Madách színházban 14 éve játszott József és a színes, szélesvásznú álomkabát című Andrew Lloyd Webber-musical fináléjából újabban eltüntették a színpad és a nézőtér fölé kifeszített, a címben is szereplő szivárványszínű álomkabátot.

A nézőben felmerült, hogy esetleg a kormány homofób kampánya, illetve a pedofilellenesnek mondott, valójában azonban melegellenes  törvény miatt tüntette el a színház a látványelemet (amely ugyan hasonlít a melegjogi mozgalom szivárványos zászlajához, de a darabban egyébként semmi köze ehhez).

A lap megkérdezte a színházat, hogy mi az oka a szivárványtalanításnak. A színház cáfolta, hogy a „pedofiltörvény" miatt szedték volna le, és azt állítják, hogy a nézők biztonsága miatt lépték meg ezt: „A színház igazgatósága úgy döntött, hogy József színes álomkabátját, amelyet a nézőtér fölött szoktunk kifeszíteni, a nézők biztonsága érdekében a József januári játszási blokkjában nem használjuk. A Madách Színház rendkívül feszített munkatempóban dolgozik, két éve nem játszott darabjainkat kell 1-2 nap alatt üzembiztos állapotban felújítanunk, és az álomkabát nézőtér fölé kiépített szerkezetének biztonságos beüzemelésére ebben a játszási blokkban nem volt mód” – írta a kommunikációs vezető.

Arról nem tudni, hogy az elmúlt 14 évben akár egyszer is történt-e bármi veszélyes a kifeszített kabáttal, ami esetleg indokolttá tenné a változtatást.

Ha esetleg mégis az lett volna a színház célja ezzel a változtatással, hogy öncenzúrát gyakorolva megpróbáljon megszabadulni a kormányzati propagandagépezet támadásaitól, az sem lenne meglepő. Tavaly ugyanis már rászálltak a propagandamédiumok a színházra, és jó előre „LMBTQ-propaganda terjesztésével" vádolták meg, amiért kitudódott, hogy jövőre tervezik bemutatni Webber Hamupipőkéjét, amelyben a herceg egy másik férfiba szerelmes.