Meghalt Palotai Zsolt lemezlovas

Meghalt Palotai Zsolt lemezlovas

Palotai Zsolt (Fotó: Pro Cultura Urbis)

Fotó: Pelikán János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvankét éves korában elhunyt az egyik legismertebb hazai lemezlovas, Palotai Zsolt. A DJ Palotai néven ismertté vált művész halálhíréről barátai és kollégái számoltak be a közösségi médiában. Búcsúzott tőle többek között Pándi Balázs zenész-újságíró és Pritz Péter zenei újságíró.

Többen is a hazai DJ-szakma legnagyobbjaként, az underground egyik motorjaként hivatkoztak rá. Az elektronikus zene, a drum and bass és a breakbeat egyik legfontosabb meghonosítójaként tekintettek rá, a kilencvenes évek elejétől a magyar zenei élet fontos alakja volt. A rendszerváltás időszakában a Tilos az Á Klub művészeti vezetője, majd a Tilos Rádió zenei főszerkesztője volt.

Édesapja az öt éve elhunyt olimpiai bajnok labdarúgó és játékvezető, Palotai Károly volt.

Palotai Zsolt halála napján kapta meg a Pro Cultura Urbis díjat, olyanok mellett, mint Papp Gábor Zsigmond filmrendező és Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser. A fővárosi kultúra értékeinek gazdagításáért odaítélt díj közleményében azt írták: Palotai neve összefonódott a magyar underground zenei élettel, harminc éve a szakma meghatározó szereplője, az ország legnagyobb zenei kitekintésű DJ-je.

Az ismert lemezlovassal csupán néhány napja jelent meg egy nagyinterjú az RTL.hu-n. Palotai ebben arról beszélt, hogy a kétezres évek zenéi és a maiak között az a legnagyobb különbség, hogy a mostaniak sokkal szomorúbbak. „Nincs jövő. Ezt érzed”, fogalmazott. Azt is mondta, a hangulat most szerinte kicsit rosszabb, mint 1989 előtt volt. „Én mindig azt gondoltam, hogy az én életemben három dolog sose fog megváltozni, a rendszer meg az oroszok és az időjárás. Amikor kérdezik, hogy mit csináltunk '89 előtt, akkor azt szoktam mondani, hogy vártuk, hogy teljen az idő. Mintha most is ezt érezném. A különbség annyi, hogy akkor annak ellenére, hogy azt gondoltam, sose fog ez megváltozni, mindig egy kicsit jobb volt, tehát mentünk ki belőle. Most még mindig megyünk befelé, és nem a végét nem látjuk, hanem szinte semmit, tehát még a fényt sem az alagút végén” – fejtette ki a DJ.

Palotai az interjúban elmondta azt is, belső emigrációban van, és mióta a Tilost hozzá kötik, neki sok esélye már nincs. Hozzátette azt is, hogy mostanra kivándorolt a közönsége fele, és mióta nincsenek saját bulijai, jóval nehezebb a helyzet, alig maradt hely játszani, és ahol lehetne, ott esélye sincs.