Meghalt Tordy Géza

Meghalt Tordy Géza

Tordy Géza (Fotó: Facebook/Nemzeti Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvanöt éves korában meghalt a Nemzet Színésze, Tordy Géza. A Kossuth-díjas művész egy hónap múlva köszöntötte volna a nyolcvanhatodik születésnapját.

Halálhíréről a családja tájékoztatta a Nemzeti Színházat. Temetéséről később intézkednek.

Tordy Géza 1938. május 1-jén született Budapesten. Magasépítészetet tanult, de már középiskolás korában a színészet keltette fel inkább a figyelmét. A főiskolába a forradalom évében vették fel, de nem indítottak akkor osztályt, így végül tanulmányait nem is folytatta. Viszont a kaposvári színházat vezető Zách János rögtön felvette segédszínésznek. Pár évvel később a Magyar Néphadsereg Színházához (a Vígszínházhoz) került, aztán a Madách Színháznál tett kitérő után visszatért ugyanoda. A veszprémi Petőfi Színházban rendezett, a rendszerváltás után pedig a Győri Nemzeti Színház prózai tagozatának művészeti vezetője, majd a Budapesti Kamaraszínház főrendezője volt.

A rendezést különösen fontosnak tartotta az életében, több mint hatvan darabot vitt színre, egyebek közt Csehovtól a Cseresznyéskertet, Tennessee Williamstől A vágy villamosát, Shakespeare-től a III. Richárdot.

Az ötvenes évek második felétől játszott, huszonkét évesen már fontos szerepet kapott a Fűre lépni szabad című filmben. A kőszívű ember fiaiban ő alakította Baradlay Jenő figuráját, az Egri csillagokban pedig Miklós deákot. Játszott a Kárpáthy Zoltánban, a 80 huszárban, számos tévéjátékban, néhány évvel ezelőtt pedig a Hadikban. Rengeteget szinkronizált, Robin Williamsnek, Jack Nicholsonnak és Anthony Hopkinsnak is adta a hangját.

A Jászai Mari-díjat 1970-ben és 1977-ben vehette át, 1980-ban Érdemes Művész, 1988-ban Kiváló Művész lett, míg Kossuth-díjat 1991-ben kapott. 2005-ben beválasztották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé. A Nemzet Színészévé 2008-ban választották meg.

Kovács Gellért filmes újságíró a Facebook-oldalán azzal a szöveggel emlékezett meg a színművészről, amit még nyolcvanadik születésnapja alkalmából írt: „Ha film, akkor nekem leginkább a 80 huszár, de persze legtöbbször Baradlay Jenőt látom benne, hát, mert A kőszívű ember fiait elég sokszor leadta a tévé. Is. Istenien szinkronizál, rengetegszer volt James Caan, Max von Sydow, Kevin Kline, Richard Dreyfuss, Jack Nicholson vagy Gene Hackman magyar hangja, s egy ideje elég sokszor Anthony Hopkinsé is. És ki ne hagyjam Robin Williamst: miatta nézem szinkronnal a Holt költőket és a Good Will Huntingot, például."

Zákonyi S. Tamás producer is búcsúzott: „Drága, drága Géza! Psota temetésén Péterrel (Haumann) egymásba kapaszkodva sétáltunk a sírhoz. Akkor megfogadtuk, hogy borozgatunk hármasban egyet Tihanyban. Sajnos nem sikerült! Jó borozgatást és mókázást Péterrel odafent! Soha nem felejtelek el!" Radványi Dorottya televíziós műsorvezető pedig azt írta róla: „Néhány hete többször is beszéltünk telefonon. Kérleltem, jöjjön Várkonyiról mesélni a Duna Tv-be, hisz rajongta, imádta. »Jaj, kezedet csókolom, örömmel, persze, de lehet, az újszülött unokámhoz kell mennem a lányomékhoz.« Végül ráállt. Ment érte az autó a felvétel előtt, de leszólt a sofőrnek, nincs jól. Nekünk pedig nagyon hiányoztak vehemensen előadott, szenvedélyes történetei, szeretetteljes morgolódásai."

Címkék: Tordy Géza