Menekülnek az újságírók a Hír Tv-től

Menekülnek az újságírók a Hír Tv-től

A Hír Tv székháza 2018. augusztus 1-jén

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távoznia kellett a Hír Tv-től Medgyesi Miklósnak, miután kellemetlen kérdést tett fel Halász Jánosnak. A riporter öt éve dolgozott a csatornánál, és bár maradt a váltás után is, de láthatóan nem kívánt beállni a Fidesz-kompatibilis vonalba. Ahogy a HVG.hu beszámolt róla, és mi is értesültünk a hétvégén, Medgyesi a Fidesz frakcióvezető-helyettesénél – aki egyben a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke – érdeklődött Nikola Gruevszki ügyéről. A Hír Tv munkatársa arra volt kíváncsi, hogy ha Demeter Mártát támadják minősített adatok nyilvánosságra hozatala miatt, akkor az nem problémás-e, hogy a Magyar Idők címlapon közölte Gruevszki menekültügyi eljárásának végeredményét?

A csatorna rendkívüli gyorsasággal járt el, egy nappal később Medgyesi Miklós már távozott is – közös megegyezéssel. Megkeresésünkre a riporter megerősítette, hogy már nem dolgozik a tévénél. Többet viszont egyelőre nem kívánt elmondani. Ő volt egyébként az is, akit a csatornától október 23-án kiküldtek a közmédia épületéhez tudósítani a kormányellenes demonstrációról. Így Medgyesinek kellett elszenvednie azt a tiltakozást, amit a jobbikos tüntetők a Hír Tv új vezetésének szántak. Az elmúlt években a riporter részt vett a Célpont készítésében is.

Szamizdat Szabadfogás - Magyar Hang

Dévényi István műsorvezetése mellett Konok Péter, Wahorn András, Gulyás Balázs és Egri Viktor voltak a vendégek.

Októberben felmondott Tárkányi Zsolt is, aki már 2015 után került a csatornához. Ő november 1-jén állt munkába az RTL Klubnál. Megkeresésünkre úgy fogalmazott: „nyilván fájdalmas látni, hogy szétszéledt az ország egyik legjobb szerkesztősége”. A riporter nemrég adott interjút a Cívishírnek, ahol kifejtette: egy pártoktól és kormánytól független tévét igyekeztek felépíteni a G-nap után, ez viszont nem jelentett értékfüggetlenséget. „Aki például nézte Puzsér Róbert műsorát a Hír Tv-n, az láthatta, hogy milyen kemény simicskázás ment Simicska tévéjében” – jegyezte meg. A 2018-as váltás után őt sem hagyták nyugodtan dolgozni. Egy kormányinfó után például raportra hívták, mondván, „öncélúan csinálta a showt élő adásban”. Mindezt amiatt, mert szóba merte hozni a CEU-t és a genderszakot. Jelezte viszont, hogy ha legközelebb őt küldik, ugyanígy fog eljárni.

Távozott Kovács Gábor is, aki egy hónapja döntött a felmondás mellett, és PR-vonalon marad tovább. Bíró Beáta tizenhat év után állt fel, ő kommunikációs területen tevékenykedik ezután. Megkeresésünkre kiemelte, hogy azért ment el, mert kapott egy jobb ajánlatot, és egy ideje váltani is akart már.

Tiltott szavak, tiltott öltözékek a Hír TV-sek számára - Magyar Hang

Nincs meleg, csak ha hőmérsékletről beszélünk, sem kötélbarát. Van sok MTI és Magyar Idők, valamint újabb felmondás.

Major-Ádám Andrea szeptember végén hagyta ott a televíziót. Híradós társszerkesztőként kezdett, majd dolgozott a Panaszkönyv, a Látótér és a Célpont műsorokban is. „Együtt áztunk bőrig az eszéki stadion mellett. Együtt jártuk be Magyarország pontjait Tiborcz és Pharaon kastélyaitól kezdve a nagyotkiáltó országgyűlési képviselők terepén keresztül egészen az önkényeskedő polgármesterek pitiáner bosszújáig” – idézte fel szeptemberben a Facebook-oldalán.

Karanténba zárta az idei augusztus és a G-nap közötti időszakot a Hír Tv - Magyar Hang

Nem tüntették el, csak szimbolikus lépéssel áthelyezték az elmúlt három év anyagait.

Távozott Hauser Antal és Varga Mónika is.

Az egyik névtelenséget kérő távozó lapunknak arról számolt be: Szikszai Péter az első nap közölte egy rögtönzött értekezleten, hogy pontosan az következik, ami a G-nap előtt volt. „Aki bekapcsolja a Hír Tv-t, ezt láthatja is. A Fidesz totálisan szervilis, szakmaiságot teljesen nélkülöző kiszolgálása megy” – fogalmazott. Kitért arra is forrásunk, hogy azokat a riportereket, akik keresztkérdéseket mertek feltenni fideszeseknek, többször is figyelmeztették, hogy nem kéne. „Aztán elkezdtek jönni a propagandasajtóból az új emberek, ezzel párhuzamosan egyre több újságíró elment. Körülbelül három hónap alatt jórészt lecserélődött a tartalomért felelős stáb” – mondta. Más is azt emelte ki, hogy teljesen megváltozott a szerkesztőségi munka, megszűnt a szabad légkör, és nem jó hangulatú hely már a Hír Tv. Azt ugyanakkor többen is elmondták, hogy komolyabb konfliktusok nem voltak az új munkatársakkal. „Nem vagyunk bunkók, mindenki köszönt mindenkinek, de nyilván teljesen megváltozott a légkör odabent” – hallottuk.

Nem felejtünk, Péter - a Hír Tv bekebelezéséről - Magyar Hang

Mi maradtunk, akik voltunk, egyszerűen csak nem a miniszterelnökhöz, hanem értékrendünkhöz maradtunk hűek.

Augusztus elején, az elsők között távozott Jáky-Szabó Gergely híradós, a csatorna korábbi reklámarca. Emlékezetes továbbá, hogy rögtön elküldték Kálmán Olgát, Csintalan Sándort, Zimon Andrást, György Zsombort, Bodacz Balázst, Lampé Ágnest, Teszári Nórát, Hegedűs Szabolcsot, Nagy Zoltánt és Tarr Pétert. Önként távozott Rechenberger Dániel, Arató László, Láng Balázs, Báthory Róbert, Bihari Ádám és Varga G. Gábor felelős szerkesztő, valamint Lukáts Péter kreatív kommunikációs igazgató, később pedig mennie kellett Puzsér Róbertnek is.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.