Nemes Jeles László kapta a FIPRESCI díját a Velencei Filmfesztiválon

Nemes Jeles László kapta a FIPRESCI díját a Velencei Filmfesztiválon

Forrás: Facebook/Napszállta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy örömmel jelentjük be, hogy Nemes Jeles László alkotásának ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije Velencében – adták hírül a jó hírt a Napszállta–Nemes Jeles László új filmje című Facebook oldalon.

A nagy presztízsű szervezet hagyományaihoz híven a hivatalos átadó előestéjén díjazza a legjobbakat. A velencei zsűri elnöke Rita Di Santo (Morning Star, Tribune, Manifesto) filmkritikus, filmtörténész, a zsűri további tagjai olasz, spanyol, német és szlovén kritikusok. A Napszállta című film a versenyprogram legjobb filmjét illető díjat nyerte el. A Velencei Filmfesztivál, melynek versenyprogramjában 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás, szombat este zárul a díjátadóval.

Önmegsemmisítő mód - Nemes Jeles László-interjú - Magyar Hang

A Saul fia felelősségéről, az új filmjéről, a kultúrharcról és a XX. század elejét idéző várakozásokról beszélgettünk..

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője – az azóta elhunyt – Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is.

A Napszállta a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

A filmet már a világpremier előtt mintegy 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában.