Stúdió a lakásban: a RádióSolymár és a közösségi kisrádiózás rejtelmei

Stúdió a lakásban: a RádióSolymár és a közösségi kisrádiózás rejtelmei

Fotó: Facebook/RádióSolymár hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Manapság, amikor sorra vesztik el a frekvencia engedélyeket a rádióadók, egyre inkább emelkedőben van az online rádiózás renoméja. Igaz ez nagyobb adók esetében is, de talán még nagyobb a jelentősége a kisközösségek életében egy-egy ilyen kezdeményezésnek. Horváth Imre, a Lánchíd rádió korábbi, a Magyar Rádió archívumának jelenlegi munkatársa, a közelmúltban, mintegy hobbiból indította be RádióSolymár néven a Budakörnyéki község kulturális webrádióját, amely nagy népszerűségnek örvend a solymáriak körében.

– Solymáron rengeteg és nagyon színvonalas kulturális program van, derült ki számomra, miután ideköltöztem 2018 szeptemberében. S miután több évtizedes rádiós múlttal rendelkezem, arra gondoltam, mi lenne, ha indítanék egy tematikus kulturális rádió adót, amelyben bemutatnám ezt a sokszínűséget – meséli Horváth Imre. – Miután korábban, 2006 körül már Vitál Rádió névvel működtettem egy egészségügyi webadót, az internetes rádiózás sem jelentett számomra újdonságot, amikor tavaly nyáron elindultak az adások.  

A rádiós arról is beszél, hogy a községben a kulturális élet központja az Apáczai Csere János Művelődési Ház, ahol rock klub, táncegyüttesek, kórusok, színjátszó csoportok működnek, de érdekes a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, vagy akár a Bauernhaus–Svábház is, ahol rendszeres ismeretterjesztő előadások, közösségi estek vannak. Ezekről az eseményekről élőben számol be a RádióSolymár, a köztes időben pedig zene szól.

– Az adó debütálására a tavaly júniusi Jazz Weekenden került sor, amikor Varga Zsolt, a művelődési ház igazgatójának hathatós segítségével és támogatásával indulhatott el az első élő közvetítés. Azóta is jelen vagyunk minden zenei esten, kulturális eseményen a községben. A felvételeket a hangtárba raktározom el, így akit érdekel, a rádió honlapjára fellépve később is meghallgathatja.

A rádiót Horváth Imre egyedül működteti, lakása a „stúdió”, az élő közvetítéseket, az interjúkat maga készíti, mert keresett ugyan társakat a műsorkészítéshez, de egyelőre senki nem jelentkezett. Nem adja azonban föl, leginkább a fiatalabb generációt szeretné bevonni a munkába. – Korábban több netrádiót is indítottam, de a RádióSolymár messze a legnépszerűbb. Úgy látom, helyben nagy az igény az élő közvetítések iránt, sokan vannak, akik valamilyen okból nem tudnak elmenni egy-egy rendezvényre, de rádión keresztül szívesen követik az eseményeket. Közvetítettünk már ismeretterjesztó előadásokat, de például író-olvasó találkozókat is.

Michael Jackson él, és Magyarországon zenél | Magyar Hang

Először a solymári Schultz Sörözőben láttuk Mike-ot néhány évvel ezelőtt, amikor Markkal egy szintén Solymáron élő angol barátjával bluest játszottak. Majd a múlt héten a Sidera együttesben gitározott, ugyanott. A szikár, hatvanas évei közepén járó férfi először húzódozott, amikor megkerestük, hogy írnánk róla, de aztán csak kötélnek állt.

Legutóbb Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban című könyvéről beszélgetett az író és olvasói. A községbe érkező előadókat, művészeket pedig már előzetesen igyekszem megkeresni, és egyfajta beharangozó beszélgetéssel felhívni a figyelmet előadásukra. A koncerteket viszont, legyen az rock, blues vagy akár gimnáziumi kórus előadása, válogatás nélkül közvetítjük. Ezekre a rendezvényekre szerencsére már fix mikrofonokkal “felszerszámoztuk” a művelődési ház helyiségeit, s így bármikor gond nélkül indulhat a közvetítés. Amint pedig vége van a helyszíni közvetítésnek, automatikusan elindul az egyébként folyamatos zene. Szerencsére ma már nincs szükség hatalmas keverőpultokra és más eszközökre a közvetítéshez, így egyszerűbb sugárzás, mint évekkel ezelőtt – teszi hozzá Horváth Imre.

– Arról is szó esett, hogy a művelődési házban esetleg indítanánk egy iskolarádiót. A minta már megvan, hiszen tíz éves fiam és nyolc éves lányom Jókai Rádió néven, iskolájuk nevét viselő netrádiót működtet hegyvidéki iskolatársaik számára, szintén a lakásunkból, ahol szombat délelőttönként kívánságműsorban kérhetnek zeneszámokat a gyerekek. A tervek között szerepel még, hogy végig látogatom a helyi művésztársadalmat, így interjúban tudom bemutatni tevékenységüket – fogalmazott a rádiós, aki arra is gondolt, hogy a helyi civilekkel heti egy-egy órában végig beszélhetnék a megelőző hét nap fontosabb történéseit.

De az igazi álom az élő rádiózás, esetleg egy kisközösségi frekvencián, ha lesz elég ember, aki az ötlet mellé áll.